Снимка на новина 5254
10 август 2016, 13:48

Одобрени са идейните предложения за участие в „LandArtFestival “Незабравка”

Във връзка с изпълнението на проект „LandArtFestival “НЕЗАБРАВКА”– В ЛОНОТО НА ПРИРОДАТА С ТВОРБИТЕ НА ИЗКУСТВОТО“, съфинансиран по Програма „Култура“ за 2016 г. на Община Габрово (Договор № 535-УР-16/28.04.2016 г.) комисия с представители на Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“ и Община Габрово, след преглед на получените заявки за участие, одобри и допусна до участие и финансиране по проекта идейните предложения
Снимка на новина 5253
10 август 2016, 13:12

Как вместо за скрап, оборудването от работилницата на майстор Стоян отиде в музей

Да съхраниш традицията, да запазиш за поколенията спомен от хората, живели преди теб по българските земи е нещо, което не се среща често, особено през последните години. Историята на Слав Марков от град Твърдица не е единичен случай, за съжаление не е и масова практика. Но може да бъде добър пример за всички.
10 август 2016, 09:00

Изграждането на кръговото кръстовище в кв. Младост започна

Започна за изграждането на кръговото кръстовище в кв. Младост. Въведен е първият етап от предвидената временна организация на движение в района на кръстовището, която предвижда стеснения на пътното платно, но запазва съществуващата организация на движение.
Снимка на новина 5251
9 август 2016, 09:13

Музейният детски кът „Открий какво умееш” в ЕМО „Етър” посрещна 500 гости за рождения си ден

Знаете ли откога датира традицията тревненки да рисуват върху бръшляново листо? Малките посетителите в Музейния детски кът „Откри какво умееш” в ЕМО „Етър” могат да разкажат. Докато малчуганите изпробват уменията си на творци, Десислава Бошнакова от Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна разказва една стара история, която може да послужи като основа за написване на сценарий за холивудска продукция. При това не става въпрос за легенда, а за историческа истина.
Снимка на новина 5249
5 август 2016, 15:20

Община Габрово и Фонд „Социална закрила“ подписаха за ремонта на Домашния социален патронаж

Община Габрово ще обнови материалната база на Домашния социален патронаж със средства от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика.
Снимка на новина 5239
5 август 2016, 14:14

Тази събота - Узана ден! Да се срещнем в Балкана!

Ела с колелото, пеш или сподели пътуване. Донеси си скейтборда, лентата за ходене, а защо не и еспадрилите. Вземи си китарата, любимата книжка, бележника за рисуване, шалтето или хамака. Подготви се за малко ходене със здрави обувки и раничка или пък за много „бръмчене“ в базовия лагер на работилниците. И не забравяй да си нагласиш нещо вкусно за хапване!
5 август 2016, 14:12

"Моето шарено лято" продължава днес с боб в гърне в село Гарван

Продължава инициативата на читалището в кметство Гергини "Моето шарено лято". И тази година всеки петък в НЧ“Христо Ботев 2008“, ще се провеждат занимания и забавления за деца. Днес,5 август, в 16.00 забавленията са под мотото "Как го правеха баба и дядо".
Снимка на новина 5247
5 август 2016, 10:01

„Габровски шеги“ превземат Балчик

Музеят „Дом на хумора и сатирата” гостува на Художествената галерия в Балчик с габровска хумористична колекция. Изложбата „Габровски шеги” се представя за първи в морския град и ще бъде открита на 11 август от 18.00 часа.
5 август 2016, 08:56

Отново безплатен курс за придобиване на начални компютърни умения в РБ „АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ“ – Габрово

За поредна година Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово организира безплатно обучение за придобиване на начални компютърни умения за регистрирани потребители на библиотеката.
Снимка на новина 5245
4 август 2016, 17:58

Художници от страната се събират в АИР „Боженци“

АИР „Боженци“ става център за провеждането на национален пленер по живопис. Събитието се организира от ХГ „Христо Цокев“ – Габрово и Съюза на българските художници и привлича творци от цялата страна.
Снимка на новина 5244
4 август 2016, 12:05

Кметско наместничество Зелено дърво ви кани на освещаване на параклиса "Св. Троица"

Заповядайте на 06 август 2016г. (събота) от 16.00 часа в село Тодорчетата - над язовир "Христо Смирненски" - на церемония по освещаване на параклиса "Света Троица", построен от жители на селото и с благородни дарения на приятели.
Снимка на новина 5243
3 август 2016, 16:41

Проектът за интегриран градски транспорт на Габрово е внесен за оценка

Близо 13 милиона и половина лева ще бъдат вложени в реконструкция на транспортната инфраструктура и модернизация на обществения транспорт
Снимка на новина 5242
3 август 2016, 16:18

Архивите в Москва, Санкт Петербург, Одеса и РИМ - Габрово са едниствените, които пазят писма на Васил Априлов

Не са много архивите, които съхраняват писма, писани собственоръчно от Васил Априлов. Тези ценни за българската история документи могат да се открият в Москва, в Санкт Петербург, в Одеса и в Габрово.
Снимка на новина 5240
3 август 2016, 13:48

Таня Христова: Ще предложим промени, осигуряващи истински контрол в защита на гората и вододайните зони

„Още следващата седмица ще настоявам за срещи с министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните, за да може чрез конкретни предложения и съвместни действия, на база на действащата нормативна уредба, да осъществяваме истински контрол и да вземаме решения в защита на гората“. Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по време на нарочна среща по повод извършени нарушения при сеч в защитена вододайна зона на града.
Снимка на новина 5241
3 август 2016, 13:40

Регионален форум за култура и творчески предизвикателства към публиката

Регионален културен форум на тема „Новите културни продукти и възможностите за тяхното финансиране на местно ниво” организират РСО „Централна Стара планина” и Музей на архитектурно-исторически резерват (МАИР) „Боженци” в дните 18 и 19 август 2016 г.
Снимка на новина 5238
3 август 2016, 09:08

Летен природоизследователски лагер за деца с Детска природна академия „Узана“ - запишете се!

Представи си какво би било, ако можеше да виждаш през очите на насекомите или да усещаш всеки полъх, жужене и лъч светлина също като цветята? А какво ли щеше да откриваш, ако пътешестваше като водна капка навсякъде по света или като парченце минерал можеше да надникнеш много назад във времето чак до праисторическите времена? Какво ли щеше да научиш, ако беше птица и прекосяваше хиляди километри, за да се върнеш отново у дома? Или пък, ако беше диво животно, чийто дом се крие някъде под корените на стари букови дървета? През тези няколко дни на лагера, заедно ще се впуснем в този невероятен сценарий и ще изследваме чудесата и елементите на природата. Даже понякога самата природа ще изследва нас - да, точно както понякога пчелите бръмчат неподвижно съвсем близо до нас и ни изучават!:) Ще се опитаме да опознаем с всичките си сетива не само света около нас, но и вътре в нас, както и да разберем какви процеси протичат в природата. Ще съберем много ценни впечатления за местността Узана и цялото биоразнообразие там. Елате с нас!
Снимка на новина 5237
2 август 2016, 16:40

Музейният детски кът „Открий какво умееш” в ЕМО „Етър” отбелязва своята трета годишнина

Музейният детски кът „Открий какво умееш” в ЕМО „Етър” отбелязва своята трета годишнина. Създаден с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”, чрез проект на Нов български университет, той привлича хиляди деца с атрактивните си предложения за прекарване на свободното време и обучения чрез игри.
1 август 2016, 16:38

Временно ограничение на движението по ул. „Малуша“ в Габрово

Временно ограничение на движението по ул. „Малуша“ ще бъде въведено в рамките на работните дни, в участъците от ул. „Йоан Предтеча“ до ул. „Хан Аспарух“ - от 02.08.2016 г. до 12.08.2016 г. и от ул. „Хан Аспарух“ до ул. „Орлово гнездо“ - от 12.08.2016 г. до 21.08.2016 г.