На 12 февруари, вторник, от 15.00 ч. в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита изложба от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, организиран от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Гостуването на фотоизложбата е посветено на 141 години от Освобождението на България. Експозицията включва 44 творби на 20 автора и може да бъде разгледана  до края на месец март.

На 17 март 2016 г. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ обяви национален фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60 години от създаването си. Разположен на самия театър на военните действия, музеят обхваща района на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Целта на конкурса бе да се разкаже за историята и развитието на Национален парк-музей „Шипка“ и да се опише със средствата на художествената фотография това изпълнено с исторически събития, патриотизъм и красива природа място. 

В конкурса участваха български фотографи – професионалисти и любители, без възрастови ограничения, за да се насърчат за изява младите фотолюбители. 
Жури определи най-добрите творби, които да бъдат включени в представителната изложба. Конкурсът се проведе под егидата на Министерството на културата и съорганизатор - Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Журито класира на първо място творбата "Пазители" на Веселин Бонев,
на второ място творбата "Скреж – 2" на Калин Недков, третото място бе отредено на  Ирена Пейчева за творбата "Залез – 2". Присъдени бяха и две поощрителни награди на Деян Косев за творбата "Битката" и на Кольо Пейчев за творбата "На Шипка всичко е спокойно - 3".