Габровската фирма „Габинвест“ ЕООД получи трета награда на германската икономика за 2018 г. в категория „Социален ангажимент“. Отличието бе връчено на управителя на фирмата Томас Фройндорфер от Теодор Маринов, директор „Легаси“ в ОББ АД, и Владимир Пенков от Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“. Официалната церемония се състоя на 24 януари 2019 г. в Софийската градска художествена галерия.

Мотивация за социалната ангажираност на „Габинвест“ са инвестициите в образование и повишаване квалификацията на персонала, както и участието в пилотен проект за въвеждане на дуалното обучение в България.

От дясно наляво: Томас Фройндорфер, Теодор Маринов и Владимир Пенков © ГБИТК

През 2018 г. с партньорството на „Габинвест“ и Австрийската стопанска камара ученици от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ прекарват три дни в училище и два в производството на фирмата по професия „Машинен техник“. Дружеството успешно взаимодейства с Техническия университет в Габрово и спонсорира дейността на детско-юношеския футболен клуб „Янтра-2013“.

„Габинвест“ ЕООД е дъщерна фирма на германската компания „Блазер груп“ и е част от холдинга „Л&О Хънтинг груп“. Произвежда компоненти за ловно и спортно оръжие. През 2018 г. дружеството разшири дейността си с изграждането на нова производствена фабрика в местността Къпината 1. Общата инвестиция в сградата и оборудването е в размер на 15 млн. лв. Във фирмата работят 254 души.

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за 15-и път предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през последната година. Призовете бяха присъдени в три категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“. Общо 33 бяха номинираните компании, като членството в камарата не бе условие за участие.

Кандидатурите са оценени от жури с представители на ГБИТК, Министерството на енергетиката, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции.

Започва данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2019 г.
5 февруари 2019
Душата на Kарнавала си ти! Покажи го!
6 февруари 2019