В  Музея на хумора и сатирата отваря врати импровизиран космодрум за млади изследователи. Първата среща ще бъде в събота на 9 февруари от 11 часа. На работната площадка в Залата на жирафите за цяла една година ще се проведат 12 взаимносвързани нива на „Космически предизвикателства за деца”. По време на срещите децата ще научават факти за звездите, светлината, за сателитите и научните изследвания, за най-верните приятели на човека в Космоса – роботите и много други. Сами ще изработят модели на космически сонди, лунни апарати, сателити. Всяко ниво предлага научни теории и забавни практически занимания. За всяко дете има  подарък – космически дневник, в който залепя специален стикер за всяко преминато ниво.

В Мисия Розета децата се запознават с някои космически тела и начините за тяхното изследване. Научават разликите между комета и астероид и как те са допринесли за зараждането на живота.

Всеки изработва хартиен макет по модел на Розета – роботизиран апарат на Европейската космическа агенция. Заедно разглеждаме основните елементи на един сателит и как той достига и изпълнява своята цел. Кандидат кадетите научават основните етапи на една космическа мисия.

Предизвикателството в тази мисия е да събудим интереса на децата към космоса, като разкриваме важността на космическите изследвания.

За да стане Вашето дете част от Космическите предизвикателства  е необходимо да го запишете на телефон 0878458430 или на priаteli@humorhouse.bg. Местата за всяка мисия са ограничени! Цена 5 лв. 4 лв. с карта „Приятели на хумора”

Втората среща Мисия светлина ще бъде през месец март.

Програмата се осъществява с любезното съдействие на Детски научен център Музейко.