15 март 2011

Предвиждат се промени при кандидатстването за евросредства

Прекратяване на практиката да се отхвърлят кандидати за евросредства, заради техническа грешка в документацията или непредставяне на документ предвиждат промени, които се очаква да заработят до средата на тази година. Дотогава се предвижда и опростяване на апликационните форми при кандидатстване за евросредства, както и провеждането на първия конкурс с електронно подаване на документи. Това увери в Габрово министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той и началникът на кабинета му Таня Христова се срещнаха с местния бизнес. Форумът беше организиран от ПП ГЕРБ – Габрово и на него присъстваха и народните представители от ГЕРБ Цветомир Михов и д-р Иван Иванов, областният управител Мариян Костадинов и кметът на Габрово Николай Сираков.
10 март 2011

Кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на официално посещение в гр.Аалст

От 5 до 8 март, кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на посещение в гр.Аалст, Белгия, по покана на колежката си Илсе Юйтерспрот. Официалният повод за визитата бе известният в цяла Источна Фландрия тридневен карнавал, който бе посетен и от сценаристите на габровския карнавал, които всяка година пътуват до Белгия, за да се заредят с идеи.
3 март 2011

Тържествено слово на кмета на Габрово Николай Сираков по повод 133 години от Освобождението на България

Обикновено около трети март четем и цитираме Вазов. Поднасяме венци. Говорим гръмки слова за свободата, за подвига и за дълга. Обикновено по телевизията дават „Време разделно” и „Козият рог”, има заря... Обикновено някой от някъде ни напомня, че трябва да се гордеем – да се гордеем с Шипка, с Вазов, с Левски, с Ботев. С историята и миналото си. И всяка година думите си приличат. Приличат си паметниците, приличат си речите и цветята. Приличат си минутите мълчание.
2 март 2011

Сътрудничеството между Габрово и Аалст вече с конкретни измерения на институционално ниво

От 5 до 8 март кметът на Община Габрово Николай Сираков и началникът на отдел „Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността” Галина Витанова ще бъдат на работно посещение в побратимения град Аалст в Белгия. Пътуването им е по покана на кмета на града г-жа Илсе Юйтерспрот.
2 март 2011

Кукери в Боженци

Eдин от най-ярките и интересни моменти в традиционния български календар са кукерите - кукове. По стар обичай те излизат в периода между Месни и Сирни Заговезни. Сирница бележи прехода между зимата и пролетта. Съхранил тази традиция от старите траки, народът ни и днес очаква с надежда и радост кукерите. Те символизират борбата между двете начала - доброто, творческото начало, създаващо света и живота и разрушителната сила, стремяща се към хаоса и злото.
2 март 2011

Габрово посреща 3 март с концерт на „Балкански коне”

В навечерието на Националния празник на Република България, Община Габрово кани габровци и гостите на града на 2 март от 18.30 часа в зала „Възраждане”, за да преживеят магията на балканската музика с изпълненията на група „Балкански коне”.
1 март 2011

Справка за ремонтните дейности на територията на община Габрово

Поради аварии, на територията на община Габрово днес с ограничено водоподаване ще бъдат ул."Петър Михов", ул."Спортна", ул "Славянска" и ул."Елховска".
1 март 2011

Читалищните субсидии - обвързани с дейности и активност

Методика за разпределение на читалищните субсидии, пряко обвързана с тяхната активност и дейности, ще бъде въведена в Община Габрово. Тя беше разработена през декември 2010 година от седем представители на читалищата и един на Общината и утвърдена на работна среща на 1 март.
25 февруари 2011

Премиера „с опашка” на книга с пътеписи за Габрово

Премиера „с опашка” на новата си книга „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще направят Момчил и Даниела Цоневи. Събитието е на 28 февруари 2011 г. от 18 часа в Регионалния исторически музей в Габрово. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
25 февруари 2011

Домът на хумора и сатирата посреща Баба Марта в Боженци

За АИР „Боженци” тазгодишното гостуване на габровската Весела къща е продължение на добра традиция – контактите между двата музея се поддържат повече от десетилетие. От 1 март до 15 април в изложбената зала на архитектурния резерват ще бъде показана интересна колекция творби от художествения фонд на Дома „Хумор на народите”.
24 февруари 2011

На Марта в Габрово

С две арт инсталации „Мартеници” ще зарадва Община Габрово малки и големи за 1 март. Те ще красят града ни от градинката пред сладкарница „Габрово” и зелената площ пред зала „Възраждане”. Ще бъдат монтирани на 27 февруари /неделя/ и ще останат там през целия месец март, като пожелание за здраве, дълъг живот и благополучие.
23 февруари 2011

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”
23 февруари 2011

Списание „Nаtonal Geographic” – България ще посети Етъра

На 23 февруари от 11 часа Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” ще бъде посетен от Любомир Кюмюрджиев - журналист и редактор в списание „Natonal Geographic” за България и Иво Данчев - фотограф към списанието.
23 февруари 2011

Начална среща по проект „Домашен помощник”

Във връзка с изпълнението на проект „Предоставяне на висококачествена услуга „домашен помощник” чрез грижа в семейна среда за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи”, на 23 февруари 2011 г. от 10 часа в заседателната зала на ИМКА – гр. Габрово, ул. „Тимок” № 2, ще се проведе начална среща със заинтересованите страни.
22 февруари 2011

„Габровче” вече е „представителен ансамбъл”

Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” е удостоен със званието „представителен ансамбъл” на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства. Съставът, с художествен ръководител Лъчезар Захариев, е единственият от Габровска област с подобно отличие на Третия национален преглед на фолклорните колективи. На него се явиха близо 140 танцови и хорови състави, ансамбли, както и състави за автентичен фолклор.
22 февруари 2011

Покана - Национална краеведска конференция - март 2011 година, Габрово

Граждански комитет „Памет габровска”, Регионален исторически музей, Териториален архив, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Краеведско дружество „Илия Габровски” организират Национална краеведска конференция на тема:
21 февруари 2011

Община Габрово участва във „Ваканция и Спа Експо” 2011

За осми пореден път Община Габрово взе участие в Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо”. Двадесет и осмото издание на най-престижния туристически бизнес форум у нас се проведе от 17 до 19 февруари 2011 г. в Националния дворец на културата в София. В това издание на изложението Община Габрово се представи със собствен щанд от 9 кв. м съвместно с Архитектурно-историческия резерват „Боженци” и Дома на хумора и сатирата. С изцяло обновена визия щандът предложи богат асортимент от рекламни материали, разкриващи забележителностите на габровския край. Особена атрактивност привнесе осигурената от АИР „Боженци” автентична украса от везани покривки, мартеници и битови предмети. На всички посетители се предлагаше и дегустация на местния сладък специалитет „Божанкалийки”. За първи път беше показано логото на туристическа дестинация Габрово.
21 февруари 2011

Програма „Дом възможност” откри второто си наблюдавано жилище в Габрово

Второто в България и първото за община Габрово наблюдавано жилище беше открито в село Поповци. То е създадено в рамките на програма „Дом възможност” и в него живеят 4 момчета и едно момиче на възраст над 18 години.