За втора поредна година ФА „Габровче“ с художествен ръководител Лъчезар Захариев, печели „Гран при“ от Международния фолклорен фестивал в Приморско.

Тринайстото му издание се състоя тази година от 26 до 31 август в морския град. Организиран от Община Приморско, „Еврогрейд“ ООД и асоциация „Български фолклор“, фестивалът привлече 9 колектива от шест страни – по два състава от България, Грузия и Израел, и фолклорни ансамбли от Русия, Казахстан и Румъния.

Нагарадата е неочаквана за ФА „Габровче“ предвид традиционно силните състави от Грузия и Русия, както и изключително интересните изпълнения на Казахстан и Израел. За петте фестивални вечери, габровският ансамбъл представи четири програми от Пиринска, Северняшка, Тракийска и Шопска етнографски области.

Всяка фестивална вечер публиката участва в специално гласуване, в което класира на първо място габровския ансамбъл и грузинския състав от Тбилиси с еднакъв резултат. В края на фестивала журито, съставено от ръководителите на колективите-участници, единодушно присъди първо място на ФА „Габровче“ пред състава на Русия от гр. Воскресенск, Московска област.

На 6 септември в Боженци
3 Септември 2015
ХГ „Христо Цокев“ представя изложбата „Докосване“ на Ема Вертерова
3 Септември 2015