Екипът на Художествена галерия “Христо Цокев” има удоволствието да Ви покани на 4 септември, петък, от 17.30 часа на откриването на изложбата „Докосване“ на художничката Ема Вертерова.

Експозицията представя 40 картини маслена живопис. Рисувани в последните петнадесет години. В някой от тях формите са едри, опростени, въздействащи с колорита си.

„Озаглавила съм изложбата си „Докосване“, наименование дошло интуитивно, тъй като имам над 20 самостоятелни изложби, а се оказа, че тази е първата в галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Затова и вълнението ми за срещата със зрителите е голямо. В повечето от последните си работи използвам много орнаментика, по-спокойна цветност, за да внуша виталност на моите пространства – лица, птици, цветя. Това е характерът на моите интериорни картини. Хармонията в рамките на определения формат за мен е водеща, когато искам да предам своите чувства. С помощта на цвета, линията и формата очаквам зрителя да открие нещо за себе си в своята емоционалност. „Докосване“ до хартията, платното, „докосване“ до сетивата на зрителя, „докосване“ чрез моята живопис.“ – споделя авторката.

Родената в София, Ема Вертерова започва дейността си като художник в групата на СБХ - Габрово. Работи като преподавател по живопис и рисуване. Участва в национални, колективни и самостоятелни изложби и пленери по живопис. Има редица самостоятелни изложби в Пловдив, Габрово, Севлиево, Плевен, Трявна, Екс ан Прованс, Франция. Нейни творби са притежание на НХГ – София, СГХГ, ХГ „Христо Цокев”, Галерия „Видима” – Севлиево, както и на частни колекции в София, Пловдив, Варна, Габрово и в чужбина – Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Австрия, Германия, САЩ. През 2011 г. е носител на голямата награда на Община Габрово. През 2012 г. е лауреат на наградата на името на Христо Цокев – Габрово.

ФА „Габровче“ спечели „Гран при“ от Международния фолклорен фестивал в Приморско
3 Септември 2015
Чуждестранни студенти изучават български занаяти в АЕК "Етър"
3 Септември 2015