Кастрация - здраве и отговорност към всички животни

 

Доказана е връзката между безконтролното отглеждане на домашните кучета с нарасналата популация на бездомни по улиците.
Важно е всички ние да разберем, че една двойка кучета на свобода, ако не е кастрирана, за 6 години ще произведе 6700 кучета.

Защо е необходимо да се кастрира вашият домашен любимец?

Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета, е полезна за здравето на вашия любимец. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си. Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с възрастта при некастрираните животни. Освен това, според чл. 175, ал. 2 от закона за ветеринарно медицинската дейност, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по закона за местните данъци и такси.

Какви са ползите от кастрацията за домашния ви любимец

Най-често срещаните здравословни проблеми, които избягвате, кастрирайки кучето.

  • нежелана бременност, както и всички проблеми, свързани с грижата и намирането на дом за малките.
  • тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край.
  • тумори и цисти на яйчниците и матката.
  • тумори на тестисите.
  • маркиране през размножителния период със силно зловонно миришеща урина.
  • чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване, сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни.
  • агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния период, когато пазят малките си (майчински инстинкт).

 

Кога най-успешно да кастрирам домашния си любимец?

Дългогодишната практика показва, че колкото по-рано кастрирате вашия любимец, толкова по-добри са положителните ефекти от манипулацията. Препоръчително е да кастрирате домашния си любимец преди първо разгонване. Новите тенденции, които се базират на дългогодишия опит в редица кастрационни центрове, показват, че всяко куче, което тежи повече от 1 килограм, е подходящо за кастрация. Малките кученца понасят много по-леко кастрацията в сравнение с възрастните, а следоперативният възстановителен период е много по-бърз (часове). Самата операция е по-атравматична и почти с нулев риск от усложнения.

Има ли рискове за кучето ви при кастрация?

Операцията може да се извършва само от ветеринарни лекари – хирурзи. Погрижете се за предварителна информация относно ветеринарния лекар, на когото поверявате живота на кучето. Кастрацията е рутинна операция, но само за специалистите. За женските кучета тя трае от 15 до 30 мин., а за мъжките - от 10 до 20 мин. Както при всяка друга операция има известен дискомфорт за кучето, но той е нищо в сравнение с това то да има два или повече пъти годишно по пет или повече малки, за които трябва да бъдат полагани грижи от майка, която не е осигурена с храна дори за себе си. Повечето малки кученца умират под колелата на леките автомобили.

Ще промени ли кастрацията характера на вашето куче?

Само агресията, която е резултат от размножителния инстинкт, изчезва. Кучето остава същото с тази разлика, че живее в хармония с останалите и не предизвиква безредия в квартала по време на размножителния период за кучетата.

Съвместна дейност на община Габрово и организации за овладяване популацията на безстопанствени кучета Карта на приюта за животни