22 февруари 2011

„Габровче” вече е „представителен ансамбъл”

Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” е удостоен със званието „представителен ансамбъл” на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства. Съставът, с художествен ръководител Лъчезар Захариев, е единственият от Габровска област с подобно отличие на Третия национален преглед на фолклорните колективи. На него се явиха близо 140 танцови и хорови състави, ансамбли, както и състави за автентичен фолклор.
21 февруари 2011

„Глоб@лни библиотеки-България” - Етап 2011

От 16 февруари до 18 март 2011 г. се набират кандидатури по Етап 2011 за подбор на целеви библиотеки по програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Документите, свързани с кандидатстването за включване в Етап 2011, са следните:
21 февруари 2011

Програма „Дом възможност” откри второто си наблюдавано жилище в Габрово

Второто в България и първото за община Габрово наблюдавано жилище беше открито в село Поповци. То е създадено в рамките на програма „Дом възможност” и в него живеят 4 момчета и едно момиче на възраст над 18 години.
21 февруари 2011

Община Габрово участва във „Ваканция и Спа Експо” 2011

За осми пореден път Община Габрово взе участие в Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо”. Двадесет и осмото издание на най-престижния туристически бизнес форум у нас се проведе от 17 до 19 февруари 2011 г. в Националния дворец на културата в София. В това издание на изложението Община Габрово се представи със собствен щанд от 9 кв. м съвместно с Архитектурно-историческия резерват „Боженци” и Дома на хумора и сатирата. С изцяло обновена визия щандът предложи богат асортимент от рекламни материали, разкриващи забележителностите на габровския край. Особена атрактивност привнесе осигурената от АИР „Боженци” автентична украса от везани покривки, мартеници и битови предмети. На всички посетители се предлагаше и дегустация на местния сладък специалитет „Божанкалийки”. За първи път беше показано логото на туристическа дестинация Габрово.
20 февруари 2011

„Смехът е здраве” е темата на тазгодишния „Благолаж”

„Смехът е здраве” ще бъде темата на 14-ото издание на Националната среща-наддумване „Благолаж”. Наддумването е част от програмата на ХХ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и Международния фестивал на хумора. Проявата има за цел да разкрива богатството на българския комичен фолклор и да дава възможност на участници от всички краища на страната и на българи от чужбина, да изявят разказваческите си умения на остроумци и сладкодумци. Организатор на най-необикновеното състезание у нас за разказвачи на хумор е Домът на хумора и сатирата в партньрство с Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Габрово.
11 февруари 2011

Домът на хумора и сатирата e сред десетте най-известни музеи на карикатурата в света

Домът на хумора и сатирата e сред десетте най-известни музеи на карикатурата в света
8 февруари 2011

Николай Сираков: „Имаме ясна визия за развитието на спорта в Габрово”

„Когато говорим за управление на спорта, имаме ясна визия за неговото развитие и сме готови за конструктивни разговори, както по отношение на спортните дейности, така и по моментното състояние и перспективи за развитието на спортната база”, каза по време на редовния си брифинг кметът на Община Габрово Николай Сираков. Той изрази несъгласието си с твърденията, лансирани в медиите, че габровският спорт замира и отбеляза, че по този начин успехите на габровските спортисти се омаловажават.
8 февруари 2011

Кметът на община Габрово се срещна с жителите на кв. Войново

Кога ще бъде изградена канализацията на кв. Войново – отговор на този въпрос потърсиха от кмета Николай Сираков живеещите в квартала. Той пожела да се срещне лично с тях, след писмо до него, подписано от близо 90 човека, в което хората излагат проблемите си и търсят резрешението им от ръководството на Общината. Николай Сираков коментира реалните възможности за изграждане на ВиК канализация в квартала – необходимо условие е наличието на пречиствателна станция. В момента се изготвя технически проект за нейното изграждане, с който ще се кандидатства за европейски средства. Това е възможно да стане до началото на 2012 година, а самото й изграждане да започне през 2013-та.
7 февруари 2011

Отчет за дейността на Общински инспекторат през януари представи кметът на Габрово пред медиите

Отчет за дейността на общинския инспекторат през януари представи кметът на Габрово Николай Сираков пред медиите днес.
3 февруари 2011

За чашата с питието и народните традиции

На 3 февруари от 17.30 часа в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” предстои да бъдат открити едновременно три изложби.
3 февруари 2011

Христо Комарницки – лауреат на специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Ценителите на карикатурата вече се радват на тридесет и шестото издание на Националната изложба на българската карикатура в София, която се откри на 1 февруари в залите на Съюза на българските художници. Експозицията е актуален преглед на постиженията от 2010-2011 година и може да бъде вярно огледало на нашата съвременност.
2 февруари 2011

Габрово и Франция с готовност за съвместна работа в областта на образованието и културата

Община Габрово започва проучване за създаване на филиал на френски университет в града. За това се договориха кметът Николай Сираков и Жил Руе, аташе за университетско и научно сътрудничество в посолството на Франция у нас. На срещата, на която присъства и областният управител Мариян Костадинов, беше коментирана възможността това да стане в партньорство с Технически университет - Габрово.
31 януари 2011

Информация във връзка с туристическия данък

Във връзка с въвеждането на туристически данък, всички лица, предоставящи нощувки на територията на община Габрово, съгласно Параграф 27 от Преходните и заключителните разпоредби от Закона за местните данъци и такси, са длъжни да предоставят писмена декларация с информация за броя на леглата в обекта. Декларацията може да да бъде намерена на сайта на Община Габрово www.gabrovo.bg, раздел “Административни услуги”, подраздел “Местни данъци и такси” или да бъде изтеглена от тук.
25 януари 2011

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” отвори врати ремонтирана и модернизирана

Ремонтираната сграда на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и програмата „Глоб@лни библиотеки" официално започнаха работа в Габрово. Стартът беше даден от кмета на града Николай Сираков и ръководителя на „Глоб@лни Библиотеки” Трендафил Меретев. Сред официалните гости беше и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
24 януари 2011

Котешко нашествие в Дома на хумора и сатирата

През целия месец февруари, в Дома на хумора и сатирата, ще бъде изложена любопитна тематична колекция от любителски фотографии, посветени на най-гальовните домашни любимци – котките
21 януари 2011

Кметът на Габрово Николай Сираков почете акушерите на Бабинден

С изписването на близнаците Виктория и Даниел започна Бабинден в родилното отделение и неонатологията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово. Празникът идва от езически времена и има славянски корени – на него се почитат „бабите” – жените, асистирали при раждането на дете.
20 януари 2011

Туристическият данък в община Габрово – по-нисък от допустимия по закон

Отчет на свършеното през 2010 година, приемане на програма за развитие на туризма за 2011 година и законовите изисквания около нововъведения туристически данък бяха основните теми, които се обсъдиха на заседание на консултативния съвет по туризъм в Община Габрово. На него присъстваха представители на Общината, хотелиери, РТА „Стара Планина”, ДНП „Централен Балкан”, АЕК „Етър”, „Дом на хумора и сатирата”, ДПП „Българка”, гимназията по туризъм.
19 януари 2011

Подмяна на линейни кранове е причина за спиране на водата

Подмяна на остарели спирателни кранове е причина за режима на водоподаване в лявата част на града в посока по течението на р. Янтра. В района минава основен водопровод, по който през 1964-та година са монтирани линейни кранове. По-голямата част от тях не работят или се повреждат при авария. Поради тази причина досега при извършване на по-големи ремонтни дейности се налагаше спирането на водата в няколко квартала.