Проект – № 101147722 „Подобряване на достъпността и устойчивостта в интелигентни градове и сгради: Инициатива за универсален пакет за достъпност“ с акроним AccesS (Enhancing Accessibility and Sustainability in Smart Cities and Smart Buildings: The Universal Accessibility Suite Initiative)

Финансиране – Рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ 2021-2027 г.; приоритет „Подкрепа за създаване на достъпна и приобщаваща градска среда“ (Партньорство Built4People)

Обща стойност – 4 849 550.89 евро (100% грант)

Бюджет за Община Габрово – 172 500.00 евро (100% грант)

Продължителност на проекта – 36 месеца (1 юни 2024 г. – 31 май 2027 г.)

Партньорство в проекта – консорциум от 21 организации от 8 държави (Гърция, Кипър, Италия, Нидерландия, Испания, България, Румъния и Швейцария)

Участници – местни и национални институции, академични и изследователски центрове, неправителствени организации и бизнес партньори: Национален център за научни изследвания и технологично развитие (Гърция) – координатор; Хъб за цифрови иновации AMKE (Гърция); Изследователски център „Фредерик“ (Кипър); Институт за изследвания и технологии (Гърция); Energy@Work Societa' Cooperativa a R.L. (Италия) – кооператив за възобновяеми енергийни технологии и енергийна ефективност; Que Technologies Kefalaiouchiki Etaireia (Гърция) – компания за софтуер и информационни технологии; Demo Consultants BV (Нидерландия) – консултант за управление на строителни проекти; Uni Systems S.A. (Гърция) – доставчик на ИТ услуги и решения в Югоизточна Европа; Социална кооперация „ЛАМА“ (Италия); Асоциация за научни изследвания „Център за технологични изследвания на мебелната индустрия“ (Испания); Община Габрово (България); Музей „Дом на хумора и сатирата“ (България); My Energia Oner SL (Испания) – компания за търговия с електроенергия; Община Мурсия (Испания); Община Бари (Италия); VAIMOO S.r.l. (Италия) – компания за системи за микромобилност; Община Флоренция (Италия); Асоциация за стандартизация в Румъния (Румъния); Bruco Huisvesting Adviseurs BV (Нидерландия) – консултант за строителство и недвижими имоти; Hive Power SA (Швейцария) – компания за енергийни мрежи и общности; Електрическа компания Azienda Elettrica di Massagno (Швейцария).

Водеща идея

Използването на авангардни технологии и иновативни решения като изкуствен интелект (AI – Artificial Intelligence), строително-информационно моделиране (BIM – Building Information Modeling) и географски информационни системи (GIS – Geographic Information Systems) може да спомогне за създаване на публична среда без бариери, да улесни мобилността и да осигури равен достъп до основни услуги и съоръжения.

Обща цел

Разработване и прилагане на политики и финансови механизми в подкрепа на инвестициите в енергийна ефективност и устойчиво развитие на интелигентни сгради и градове, насърчавайки достъпността и приобщаването.

Специфични цели

  • Насърчаване на адаптивно и устойчиво функциониране на сградите и управлението на мобилността в контекста на интелигентния град;
  • Стандартизиране на рамка за приобщаваща и достъпна градска среда в Европейския съюз;
  • Повишаване на обществената осведоменост и индустриално сътрудничество за достъпно изградена среда.

Цел на Община Габрово

С участието си в проекта Община Габрово цели да разработи решения за достъпност в сградата на бившия текстилен техникум – сега Център „Кристо и Жан-Клод“, както и за околното пространство по поречието на р. Янтра. С помощта на интелигентни системи ще се тестват модели за повишаване на енергийната ефективност и подпомагане на електромобилността в градското планиране на тази зона.

Целеви групи

  • Политически и управленски органи на регионално, национално и международно ниво;
  • Специалисти и предприятия от строителната индустрия;
  • Граждани – ползватели и потребители на сгради;
  • Доставчици на технологии, оборудване и строителни системи;
  • Научна и изследователска общност.

Дейности

  • Организиране на работни пакети относно: дизайн и интеграция на рамката; социално включване и подход за потребителски дизайн; оценка и сертифициране на достъпността; дигитализация и устойчиво проектиране; интелигентни системи за управление на сградите; подготовка и настройка на пилотни обекти; разпространение и експлоатация на резултатите;
  • Включване на заинтересовани страни в открит диалог и разпространение на добри практики;
  • Създаване на онлайн платформа за комуникация и обмен на опит;
  • Провеждане на национални кръгли маси с медийно отразяване;
  • Създаване на външен консултативен борд за съвети и обратна връзка от международни експерти;
  • Демонстрация на технически решения за универсална достъпност в пет пилотни локации: Център „Кристо и Жан-Клод“ – Габрово, България; Палацо ди Чита – Бари, Италия (главна административна сграда на общината); Бранкачи Часъл – Флоренция, Италия (ренесансова сграда); Фондация „Droom je Thuis“ – Наалдвейк, Нидерландия (сграда за хора с увреждания); Меркадо де Вероникас – Мурсия, Испания (обществен пазар).

Очаквани резултати и положителни ефекти

  • Разработване на пакет за оценка и управление на достъпността и устойчивостта (AccesS Suite);
  • Повишен потенциал за разработване и управление на проекти за дълбоко енергийно ефективно обновяване на сградите;
  • Подкрепа на местните планове за устойчива енергия и изменение на климата до 2030 г. и на стратегиите за обновяване на сградите;
  • Създаване на привлекателна градска среда, намаляване на енергийната бедност и подобряване качеството на въздуха.

Публикации

Център „Кристо и Жан-Клод“ – пилотна зона в проект за подобряване на достъпността