1 март 2011

Справка за ремонтните дейности на територията на община Габрово

Поради аварии, на територията на община Габрово днес с ограничено водоподаване ще бъдат ул."Петър Михов", ул."Спортна", ул "Славянска" и ул."Елховска".
Снимка на новина 908
1 март 2011

Читалищните субсидии - обвързани с дейности и активност

Методика за разпределение на читалищните субсидии, пряко обвързана с тяхната активност и дейности, ще бъде въведена в Община Габрово. Тя беше разработена през декември 2010 година от седем представители на читалищата и един на Общината и утвърдена на работна среща на 1 март.
Снимка на новина 900
25 февруари 2011

Премиера „с опашка” на книга с пътеписи за Габрово

Премиера „с опашка” на новата си книга „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще направят Момчил и Даниела Цоневи. Събитието е на 28 февруари 2011 г. от 18 часа в Регионалния исторически музей в Габрово. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
Снимка на новина 899
25 февруари 2011

Домът на хумора и сатирата посреща Баба Марта в Боженци

За АИР „Боженци” тазгодишното гостуване на габровската Весела къща е продължение на добра традиция – контактите между двата музея се поддържат повече от десетилетие. От 1 март до 15 април в изложбената зала на архитектурния резерват ще бъде показана интересна колекция творби от художествения фонд на Дома „Хумор на народите”.
Снимка на новина 894
24 февруари 2011

На Марта в Габрово

С две арт инсталации „Мартеници” ще зарадва Община Габрово малки и големи за 1 март. Те ще красят града ни от градинката пред сладкарница „Габрово” и зелената площ пред зала „Възраждане”. Ще бъдат монтирани на 27 февруари /неделя/ и ще останат там през целия месец март, като пожелание за здраве, дълъг живот и благополучие.
Снимка на новина 892
23 февруари 2011

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”
Снимка на новина 888
23 февруари 2011

Списание „Nаtonal Geographic” – България ще посети Етъра

На 23 февруари от 11 часа Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” ще бъде посетен от Любомир Кюмюрджиев - журналист и редактор в списание „Natonal Geographic” за България и Иво Данчев - фотограф към списанието.
Снимка на новина 879
23 февруари 2011

Начална среща по проект „Домашен помощник”

Във връзка с изпълнението на проект „Предоставяне на висококачествена услуга „домашен помощник” чрез грижа в семейна среда за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи”, на 23 февруари 2011 г. от 10 часа в заседателната зала на ИМКА – гр. Габрово, ул. „Тимок” № 2, ще се проведе начална среща със заинтересованите страни.
Снимка на новина 887
22 февруари 2011

„Габровче” вече е „представителен ансамбъл”

Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” е удостоен със званието „представителен ансамбъл” на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства. Съставът, с художествен ръководител Лъчезар Захариев, е единственият от Габровска област с подобно отличие на Третия национален преглед на фолклорните колективи. На него се явиха близо 140 танцови и хорови състави, ансамбли, както и състави за автентичен фолклор.
22 февруари 2011

Покана - Национална краеведска конференция - март 2011 година, Габрово

Граждански комитет „Памет габровска”, Регионален исторически музей, Териториален архив, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Краеведско дружество „Илия Габровски” организират Национална краеведска конференция на тема:
Снимка на новина 883
21 февруари 2011

Община Габрово участва във „Ваканция и Спа Експо” 2011

За осми пореден път Община Габрово взе участие в Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо”. Двадесет и осмото издание на най-престижния туристически бизнес форум у нас се проведе от 17 до 19 февруари 2011 г. в Националния дворец на културата в София. В това издание на изложението Община Габрово се представи със собствен щанд от 9 кв. м съвместно с Архитектурно-историческия резерват „Боженци” и Дома на хумора и сатирата. С изцяло обновена визия щандът предложи богат асортимент от рекламни материали, разкриващи забележителностите на габровския край. Особена атрактивност привнесе осигурената от АИР „Боженци” автентична украса от везани покривки, мартеници и битови предмети. На всички посетители се предлагаше и дегустация на местния сладък специалитет „Божанкалийки”. За първи път беше показано логото на туристическа дестинация Габрово.
Снимка на новина 882
21 февруари 2011

Програма „Дом възможност” откри второто си наблюдавано жилище в Габрово

Второто в България и първото за община Габрово наблюдавано жилище беше открито в село Поповци. То е създадено в рамките на програма „Дом възможност” и в него живеят 4 момчета и едно момиче на възраст над 18 години.
21 февруари 2011

„Глоб@лни библиотеки-България” - Етап 2011

От 16 февруари до 18 март 2011 г. се набират кандидатури по Етап 2011 за подбор на целеви библиотеки по програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Документите, свързани с кандидатстването за включване в Етап 2011, са следните:
Снимка на новина 878
20 февруари 2011

„Смехът е здраве” е темата на тазгодишния „Благолаж”

„Смехът е здраве” ще бъде темата на 14-ото издание на Националната среща-наддумване „Благолаж”. Наддумването е част от програмата на ХХ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и Международния фестивал на хумора. Проявата има за цел да разкрива богатството на българския комичен фолклор и да дава възможност на участници от всички краища на страната и на българи от чужбина, да изявят разказваческите си умения на остроумци и сладкодумци. Организатор на най-необикновеното състезание у нас за разказвачи на хумор е Домът на хумора и сатирата в партньрство с Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Габрово.
Снимка на новина 872
11 февруари 2011

Домът на хумора и сатирата e сред десетте най-известни музеи на карикатурата в света

Домът на хумора и сатирата e сред десетте най-известни музеи на карикатурата в света
8 февруари 2011

Кметът на община Габрово се срещна с жителите на кв. Войново

Кога ще бъде изградена канализацията на кв. Войново – отговор на този въпрос потърсиха от кмета Николай Сираков живеещите в квартала. Той пожела да се срещне лично с тях, след писмо до него, подписано от близо 90 човека, в което хората излагат проблемите си и търсят резрешението им от ръководството на Общината. Николай Сираков коментира реалните възможности за изграждане на ВиК канализация в квартала – необходимо условие е наличието на пречиствателна станция. В момента се изготвя технически проект за нейното изграждане, с който ще се кандидатства за европейски средства. Това е възможно да стане до началото на 2012 година, а самото й изграждане да започне през 2013-та.
Снимка на новина 867
8 февруари 2011

Николай Сираков: „Имаме ясна визия за развитието на спорта в Габрово”

„Когато говорим за управление на спорта, имаме ясна визия за неговото развитие и сме готови за конструктивни разговори, както по отношение на спортните дейности, така и по моментното състояние и перспективи за развитието на спортната база”, каза по време на редовния си брифинг кметът на Община Габрово Николай Сираков. Той изрази несъгласието си с твърденията, лансирани в медиите, че габровският спорт замира и отбеляза, че по този начин успехите на габровските спортисти се омаловажават.
7 февруари 2011

Отчет за дейността на Общински инспекторат през януари представи кметът на Габрово пред медиите

Отчет за дейността на общинския инспекторат през януари представи кметът на Габрово Николай Сираков пред медиите днес.
Снимка на новина 860
3 февруари 2011

Христо Комарницки – лауреат на специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Ценителите на карикатурата вече се радват на тридесет и шестото издание на Националната изложба на българската карикатура в София, която се откри на 1 февруари в залите на Съюза на българските художници. Експозицията е актуален преглед на постиженията от 2010-2011 година и може да бъде вярно огледало на нашата съвременност.