Цигуларят Димитър Буров, който живее в Лондон, ще бъде гост музикант на концерта на Габровски камерен оркестър. Събитието ще се проведе на 9 април, сряда, от 19.00 часа в Художествената галерия  "Христо Цокев".

Програмата е посветена на бароковата и съвременната музика, и ще включва Концерт за цигулка и оркестър от Йохан Себастиан Бах. Присъстващите ще имат възможност да чуят българските премиери на Фантазия за струнен оркестър от Велислав Заимов и Концерт за цигулка и оркестър от латвийския композитор Петер Вакс.

Цената на билета е 4 лева. За ученици, студенти и пенсионери - 3 лева. 

Димитър Буров получава първите си уроци по цигулка от своята майка – известния цигулков педагог Геновева Бурова. Завършва музикалното училище във Варна през 1984 г. в класа на Димитър Райчев. Още като ученик печели награди от национални конкурси и прави своя дебют като солист на Варненска филхармония. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Хаджиатанасов и по камерна музика в класа на проф. Жени Захариева. Посещава също така и майсторските класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова.

През 1987 г. печели първа награда на конкурса „Недялка Симеонова”. След дипломирането си в Музикалната академия, Буров е поканен да изпълни цигулковия концерт на Менделсон със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Пламен Джуров.

През 1988 г. Димитър Буров e награден с пълна стипендия от Британски съвет и продължава обучението си в лондонското училището за музика и драма Гилдхол при проф. Ифра Нийман. Буров развива интензивна кариера като учител, изпълнител цигулар и виолист. Преподава в Лансинг колидж, Норт Лондон колидж, а от 1997 г. е щатен преподавател в Хароу скул, където има класове по цигулка, виола, камерна музика и оркестрово обучение. Води майсторски класове в Англия, Малайзия, Турция и Хонг Конг. Като солист и камерен музикант, Буров участва в редица фестивали в и извън Великобритания, сред които „Уиндзорски музикален фестивал, Музикален фестивал Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, „Пролетен фестивал“ в Истанбул.