Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи 125-та годишнина от рождението на Чарли Чаплин със специална вечер, посветена на вълнуващия му живот и забележителната му кино кариера. Събитието ще се проведе на 10 април, в поредния „весел четвъртък”, от 17.30 часа.

Със своя талант на актьор, режисьор, композитор и продуцент, великият комик бележи цяла епоха в киноиндустрията и печели сърцата на милиони зрители по цял свят. Богато илюстрирана презентация ще покаже малко известни и любопитни факти от личния му живот, срещите му със знакови личности и историите по създаването на най-известните му филми. Гостите на вечерта ще видят откъси от популярни неми филми, в които Чаплин умело изгражда образа на емблематичния си герой – Скитника.

От фонд „Хумор на народите” ще бъде представена камерна изложба на карикатури, малки пластики и живописни платна, пресъздаващи образа на големия актьор.

В програмата на вечерта ще бъде открита и изложбата от фотоконкурса „Аз и Чарли в Габрово”, организиран от екипа на Дома на хумора. Авторите на най-добрите фотографии ще бъдат наградени по време на откриването.

В Габрово се намира единственият в България и трети в света паметник на Чарли Чаплин. Оригиналната композиция е създадена от акад. Георги Чапкънов. Скулптурата е любима атракция и неизменно място за снимки както на посетителите на Дома на хумора и сатирата, така и на гостите на града.