Ученици от горнооряховската професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ бяха на посещение в новопостроената детска градина „Слънце“. Интересът на младите хора към Габрово се зародил когато неотдавна прочели, че тук се изгражда нискоенергийна сграда, която е първата сертифицирана в страната с публични функции по стандарта „пасивна къща“.

Групата от двайсет гимназисти и трима преподаватели бе посрещната от инж. Веселина Султанова и инж. Божидар Лиловски – експерти в инфраструктурната дирекция на Община Габрово. Инженерният екип се погрижи да оправдае очакванията на гостите, разкривайки им всички детайли около строителната технология и техническите характеристики на детското заведение.

Основният топлоизточник в него е термопомпен агрегат „въздух-вода”. Като резервна мощност при много ниски температури ще се включва абонатна станция на централното отопление. Поставен е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS с графитни частици. Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата, помещенията са с подово лъчисто отопление.

В отговор на своите въпроси учениците научиха как се проверява дали една сграда е пасивна, от значение ли е нейното изложение, ще успее ли инсталацията на градината да постигне необходимата температура за живот, какъв е произходът на монтираната техника, на каква стойност е и за колко време ще се възвърне вложената инвестиция.

От срещата стана ясно, че младите ломоносовци развиват своя потенциал в извънкласните форми по проект „Успех“ – в клубовете „Чиста енергия“, „Макетиране“ и „Енергийна ефективност“. По изпълнението на различни европроекти учениците са си сътрудничили със свои връстници от габровската техническа гимназия „д-р Никола Василиади“, както и с Техническия университет. Във връзка с проект за образование в устойчивото строителство, гимназистите подготвят макет на пасивна къща, с който ще се явят на конкурс в Германия.

Община Габрово приема предложения относно текста за изменение на наредбата за опазване на обществения ред
10 април 2014
Важно съобщение
11 април 2014