21 март 2011

Габрово с най-дълъг „Час на земята”

Тази година, за трети пореден път, Габрово ще се включи в инициативата „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF
18 март 2011

Създадоха Общинско читалищно сдружение в Габрово

Общинско читалищно сдружение беше учредено в Габрово по инициатива на Народно читалище „Габрово 2002”. Оторизирани представители на 13 читалища избраха Управителен съвет, проверителна комисия и определиха членски внос. За председател на сдружението единодушно беше избран Димитър Ненов от читалище „Извор 1907” в село Съботковци, който през тази година представи работната група при разпределението на държавната субсидия.
17 март 2011

Изложба против тютюнопушенето

Изложба с над 40 детски рисунки и плакати против тютюнопушенето е подредена на 3-я етаж в МОЛ Габрово. Експозицията е част от кампанията „Изборът е твой”, която стартираха в началото на учебната година Центъра за обществена подкрепа и Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово. Най-активно в конкурса за художествена творба участваха учениците от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, ОУ „ Неофит Рилски” и Национална Априловска гимназия. През месец април предстои награждаване на авторите на най-добрите творби.
16 март 2011

Фотоизложбата за съдбата на царския орел гостува в Габрово

От 15 до 31 март 2011 г. жителите на Габрово имат възможност да посетят изложбата с фотографии на царски орел във фоаето на Дома на културата „Емануил Манолов". Любезен домакин на инициативата е Община Габрово и Регионален инспекторат по образованието. Изложбата включва 20 фотографии на български и чуждестранни автори – природозащитници и журналисти. Снимките разказват под формата на фоторепортаж за проблемите на този рядък и величествен вид птица, както и какво прави Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за неговото опазване.
15 март 2011

Предвиждат се промени при кандидатстването за евросредства

Прекратяване на практиката да се отхвърлят кандидати за евросредства, заради техническа грешка в документацията или непредставяне на документ предвиждат промени, които се очаква да заработят до средата на тази година. Дотогава се предвижда и опростяване на апликационните форми при кандидатстване за евросредства, както и провеждането на първия конкурс с електронно подаване на документи. Това увери в Габрово министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той и началникът на кабинета му Таня Христова се срещнаха с местния бизнес. Форумът беше организиран от ПП ГЕРБ – Габрово и на него присъстваха и народните представители от ГЕРБ Цветомир Михов и д-р Иван Иванов, областният управител Мариян Костадинов и кметът на Габрово Николай Сираков.
10 март 2011

Кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на официално посещение в гр.Аалст

От 5 до 8 март, кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на посещение в гр.Аалст, Белгия, по покана на колежката си Илсе Юйтерспрот. Официалният повод за визитата бе известният в цяла Источна Фландрия тридневен карнавал, който бе посетен и от сценаристите на габровския карнавал, които всяка година пътуват до Белгия, за да се заредят с идеи.
3 март 2011

Тържествено слово на кмета на Габрово Николай Сираков по повод 133 години от Освобождението на България

Обикновено около трети март четем и цитираме Вазов. Поднасяме венци. Говорим гръмки слова за свободата, за подвига и за дълга. Обикновено по телевизията дават „Време разделно” и „Козият рог”, има заря... Обикновено някой от някъде ни напомня, че трябва да се гордеем – да се гордеем с Шипка, с Вазов, с Левски, с Ботев. С историята и миналото си. И всяка година думите си приличат. Приличат си паметниците, приличат си речите и цветята. Приличат си минутите мълчание.
2 март 2011

Сътрудничеството между Габрово и Аалст вече с конкретни измерения на институционално ниво

От 5 до 8 март кметът на Община Габрово Николай Сираков и началникът на отдел „Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността” Галина Витанова ще бъдат на работно посещение в побратимения град Аалст в Белгия. Пътуването им е по покана на кмета на града г-жа Илсе Юйтерспрот.
2 март 2011

Кукери в Боженци

Eдин от най-ярките и интересни моменти в традиционния български календар са кукерите - кукове. По стар обичай те излизат в периода между Месни и Сирни Заговезни. Сирница бележи прехода между зимата и пролетта. Съхранил тази традиция от старите траки, народът ни и днес очаква с надежда и радост кукерите. Те символизират борбата между двете начала - доброто, творческото начало, създаващо света и живота и разрушителната сила, стремяща се към хаоса и злото.
2 март 2011

Габрово посреща 3 март с концерт на „Балкански коне”

В навечерието на Националния празник на Република България, Община Габрово кани габровци и гостите на града на 2 март от 18.30 часа в зала „Възраждане”, за да преживеят магията на балканската музика с изпълненията на група „Балкански коне”.
1 март 2011

Справка за ремонтните дейности на територията на община Габрово

Поради аварии, на територията на община Габрово днес с ограничено водоподаване ще бъдат ул."Петър Михов", ул."Спортна", ул "Славянска" и ул."Елховска".
1 март 2011

Читалищните субсидии - обвързани с дейности и активност

Методика за разпределение на читалищните субсидии, пряко обвързана с тяхната активност и дейности, ще бъде въведена в Община Габрово. Тя беше разработена през декември 2010 година от седем представители на читалищата и един на Общината и утвърдена на работна среща на 1 март.
25 февруари 2011

Премиера „с опашка” на книга с пътеписи за Габрово

Премиера „с опашка” на новата си книга „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще направят Момчил и Даниела Цоневи. Събитието е на 28 февруари 2011 г. от 18 часа в Регионалния исторически музей в Габрово. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
25 февруари 2011

Домът на хумора и сатирата посреща Баба Марта в Боженци

За АИР „Боженци” тазгодишното гостуване на габровската Весела къща е продължение на добра традиция – контактите между двата музея се поддържат повече от десетилетие. От 1 март до 15 април в изложбената зала на архитектурния резерват ще бъде показана интересна колекция творби от художествения фонд на Дома „Хумор на народите”.
24 февруари 2011

На Марта в Габрово

С две арт инсталации „Мартеници” ще зарадва Община Габрово малки и големи за 1 март. Те ще красят града ни от градинката пред сладкарница „Габрово” и зелената площ пред зала „Възраждане”. Ще бъдат монтирани на 27 февруари /неделя/ и ще останат там през целия месец март, като пожелание за здраве, дълъг живот и благополучие.
23 февруари 2011

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”

Известни са лауреатите на oбщинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”
23 февруари 2011

Списание „Nаtonal Geographic” – България ще посети Етъра

На 23 февруари от 11 часа Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” ще бъде посетен от Любомир Кюмюрджиев - журналист и редактор в списание „Natonal Geographic” за България и Иво Данчев - фотограф към списанието.
23 февруари 2011

Начална среща по проект „Домашен помощник”

Във връзка с изпълнението на проект „Предоставяне на висококачествена услуга „домашен помощник” чрез грижа в семейна среда за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи”, на 23 февруари 2011 г. от 10 часа в заседателната зала на ИМКА – гр. Габрово, ул. „Тимок” № 2, ще се проведе начална среща със заинтересованите страни.