25 март 2011

На добър час на Европейската квалификация по хандбал за девойки

Днес започва Европейската квалификация по хандбал за девойки до 17 години. В спортна зала „Орловец“ сили ще премерят отборите на България, Норвегия, Германия и Азербайджан. Четирите тима ще спорят за две места, даващи право на участие във финалите за Европейското първенство, които ще се проведат в Чехия през лятото. Българският отбор е воден от Добрин Очков. Треньорският му екип подпомагат и още двама габровци – кинезитерапевтът Радина Димитрова и доктор Пламен Панов. Помощник-треньор е Галина Александрова от Шумен. В състава на националния отбор са пет възпитанички на ХК”Бъки” – капитанът на отбора Лидия Ковачева, Биляна Григорова, Стела Иванова, Деница Колева и Боговеста Йосифова. Последната е най-малката в състава – само на 14 години. Останалите момичета са от клубовете във Велико Търново, Свищов, Панагюрище, Шумен, Плевен и Хасково.
25 март 2011

Ученическият младежки съвет даде старт на кампанията по пролетното почистване

На 25.03.2011 г. 20 младежи – представители на Ученически младежки съвет взеха участие в акция за почистване на алеята и язовир Синкевица от пластмасови отпадъци. Инициативата беше подкрепена от Ловно-рибарско дружество „Чардафон” и училищата: НАГ „Васил Априлов“, ПТГ „Д-р Никола Василиади”, ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев”, ПГТ „Пенчо Семов” и СОУ „Отец Паисий”. В акцията бяха събрани около 80 чувала с отпадъци.
24 март 2011

Пролетното почистване започва!

С мотото "Да събудим Боженци за пролетта" Архитектурно-исторически резерват „Боженци” кани всички приятели на селото да се включат в пролетното почистване и озеленяване
24 март 2011

Близо 2000 творби на автори от 59 страни в 20-тото Международно Биенале на хумора и сатирата

Кметът Николай Сираков обсъди с журито на Биеналето тенденциите в тазгодишното му издание
24 март 2011

Специалисти от чужбина обмениха опит и идеи с габровските си колеги за ролята на родителите в образованието на децата

Община Габрово беше домакин на среща по проект „Нови перспективи в образованието на родители“ по програма „Учене през целия живот“. В него участват организации от Испания, Франция, Италия, Турция и България. Целта на посещението беше да се запознаят с опита ни в привличането на родителите като активни участници в образованието на децата.
24 март 2011

Кмет, синдикати и работници в диалог за състоянието на Общински пътнически транспорт

Кметът Николай Сираков се срещна с работещите в Общински пътнически транспорт, за да изслуша исканията на хората предвид сложното икономическо състояние на дружеството. Основните им искания касаеха изплащането на заплати, както и цената на картите за градския транспорт.
23 март 2011

На вниманието на бизнеса - концерт-спектакъл и бизнес форум „Българските символи”

На вниманието на бизнеса - концерт-спектакъл и бизнес форум „Българските символи”
23 март 2011

В Етъра ще гонят лошотиите с лескова тояга и огън

На 25 март в АЕК „Етър” ще бъдат възстановени стари народни обредни практики, характерни за един от най-големите пролетни празници – Благовещение.
22 март 2011

Повече природа за нашите деца!

Мотото тази година на кампанията по пролетното почистване ще бъде “Повече природа за нашите деца!”. Идеята е, че децата ни трябва още от малки да бъдат сред природата, да я опознават и да я ценят. Въпреки че Габрово беше обявен за най-зеления град преди две години, все още има накъде да се развиваме в тази посока. Затова тази година Общинска администрация ще даде пример, като почисти най-големият парк в града - „Маркотея”. Официалните дати за общоградското почистване са 9 и 10 април – събота и неделя.
22 март 2011

Поклон пред паметта на Лилян Александров!

Ръководството на Община Габрово изразява дълбокото си прискърбие от ненавременната смърт на треньора по спортна акробатика и батут Лилян Александров. Подобен жесток акт няма място в цивилизовано общество, каквото претендираме, че сме и вярваме, че това посегателството над човешкия живот няма да остане безнаказано.
22 март 2011

„Интегриран проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в Община Габрово”

„Интегриран проект за развитие на културно-историческия туристически продукт”
21 март 2011

Габрово с най-дълъг „Час на земята”

Тази година, за трети пореден път, Габрово ще се включи в инициативата „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF
18 март 2011

Създадоха Общинско читалищно сдружение в Габрово

Общинско читалищно сдружение беше учредено в Габрово по инициатива на Народно читалище „Габрово 2002”. Оторизирани представители на 13 читалища избраха Управителен съвет, проверителна комисия и определиха членски внос. За председател на сдружението единодушно беше избран Димитър Ненов от читалище „Извор 1907” в село Съботковци, който през тази година представи работната група при разпределението на държавната субсидия.
17 март 2011

Изложба против тютюнопушенето

Изложба с над 40 детски рисунки и плакати против тютюнопушенето е подредена на 3-я етаж в МОЛ Габрово. Експозицията е част от кампанията „Изборът е твой”, която стартираха в началото на учебната година Центъра за обществена подкрепа и Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово. Най-активно в конкурса за художествена творба участваха учениците от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, ОУ „ Неофит Рилски” и Национална Априловска гимназия. През месец април предстои награждаване на авторите на най-добрите творби.
16 март 2011

Фотоизложбата за съдбата на царския орел гостува в Габрово

От 15 до 31 март 2011 г. жителите на Габрово имат възможност да посетят изложбата с фотографии на царски орел във фоаето на Дома на културата „Емануил Манолов". Любезен домакин на инициативата е Община Габрово и Регионален инспекторат по образованието. Изложбата включва 20 фотографии на български и чуждестранни автори – природозащитници и журналисти. Снимките разказват под формата на фоторепортаж за проблемите на този рядък и величествен вид птица, както и какво прави Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за неговото опазване.
15 март 2011

Предвиждат се промени при кандидатстването за евросредства

Прекратяване на практиката да се отхвърлят кандидати за евросредства, заради техническа грешка в документацията или непредставяне на документ предвиждат промени, които се очаква да заработят до средата на тази година. Дотогава се предвижда и опростяване на апликационните форми при кандидатстване за евросредства, както и провеждането на първия конкурс с електронно подаване на документи. Това увери в Габрово министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той и началникът на кабинета му Таня Христова се срещнаха с местния бизнес. Форумът беше организиран от ПП ГЕРБ – Габрово и на него присъстваха и народните представители от ГЕРБ Цветомир Михов и д-р Иван Иванов, областният управител Мариян Костадинов и кметът на Габрово Николай Сираков.
10 март 2011

Кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на официално посещение в гр.Аалст

От 5 до 8 март, кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на посещение в гр.Аалст, Белгия, по покана на колежката си Илсе Юйтерспрот. Официалният повод за визитата бе известният в цяла Источна Фландрия тридневен карнавал, който бе посетен и от сценаристите на габровския карнавал, които всяка година пътуват до Белгия, за да се заредят с идеи.
3 март 2011

Тържествено слово на кмета на Габрово Николай Сираков по повод 133 години от Освобождението на България

Обикновено около трети март четем и цитираме Вазов. Поднасяме венци. Говорим гръмки слова за свободата, за подвига и за дълга. Обикновено по телевизията дават „Време разделно” и „Козият рог”, има заря... Обикновено някой от някъде ни напомня, че трябва да се гордеем – да се гордеем с Шипка, с Вазов, с Левски, с Ботев. С историята и миналото си. И всяка година думите си приличат. Приличат си паметниците, приличат си речите и цветята. Приличат си минутите мълчание.