„Ако трябва да учим нещо от миналото, то е да си спомним примера на тези, които са създали Габрово като индустриален център, значим не само за България, но и за цяла Европа. Старите индустриалци са имали мечта, която не е локална, били са смели и дръзки, за да превърнат града в жизнена и свързана екосистема.“ Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по време на участието си в конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, която се проведе вчера в София.

„Няма как да имаме умни градове без умни родители и деца.“, каза Таня Христова. Тя изтъкна, че образованието винаги е било в центъра на вниманието на местните власти. По думите ѝ в последните години е направено много за промяна на стереотипите.

„Преди време диалогът с бизнеса беше труден, съпътстван от недоверие. Сега фирмите ни канят, а образователните институции се отварят. Трябва да направим така, че всички ресурси, които можем да комбинираме, да бъдат насочени към смислени решения, които променят живота и подготвят почвата следващите стъпки да бъдат градивни.“, допълни кметът. Според нея Габрово е първият град, който показва, че дуалната система, която се прилага на местно ниво от три години, наистина дава добри резултати.

Таня Христова разказа за инициативите на Община Габрово в създаването на подходяща среда за иновативни продукти и прилагането на умни градски решения. Тя акцентира върху разработката на Техническия университет за създаването на център по компетентност, участието в редица международни проекти, както и за икономическия профил „Дестинация за иновации – Габрово“.

В дискусията как градовете да управляват ресурса на знанието, за да се превърнат в „умни градове“, се включиха още изп. директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов, изп. директор на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева, председателят на УС на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов, председателят на УС на ИКТ „Клъстер – Бургас“ Петко Георгиев и зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

Във видеообръщение към участниците в конференцията българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че в основата на развитието на инфраструктурата на всеки модерен град трябва да са хората – тя трябва да прави живота им по-добър и да гарантира, че всичко се случва по безопасен начин.

„През 2050 г. 80% от световното население ще живее в градовете. Това показва колко голям е залогът, когато става дума за качеството на живот на хората и нуждата от намирането на решения на предизвикателствата за градската среда. Ако споделяме и обменяме опит, нашите продукти и решения ще бъдат факт по-бързо и ще са от по-голяма полза за повече хора. Нуждата от съвместна работа е ключов фактор за успех.“, отбеляза Габриел.

„Растежът ще се случва в градовете. При една от срещите си с главния изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване „Юбер“ за Европа той ми каза, че дружеството мечтае през 2030 г. да промени изцяло градовете, а не само транспорта. Хоризонтът 2030 г. е зададен, България подкрепи целите на ООН за устойчиво развитие, трябва да се обединим около тях, за да ги реализираме.“, каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който бе специален гост на „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“.

  

Баба Марта дойде в Общината с най-прекрасните гости
1 март 2019
Програма и организация на честването на Националния празник на Република България
1 март 2019