На 01 март 2012 г. Община Габрово подписа договор № 10-25-11 с Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет”, Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”,  Подприоритет 2.5 „Транснационално и междурегионално сътрудничество”,  Бюджетна линия BG051PO002/10/2.5-01, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”, за изпълнение на проект: “Развитието на човешкия потенциал – фактор в модерната европейска общинска администрация”. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, считано от датата на сключване на договора. Общата стойност на проекта възлиза на 399 286.00 лв.

Обща цел на проекта: Модернизиране управлението на човешките ресурси в Община Габрово чрез трансфер на опит и добри практики от ЕС.

Специфични цели:

  • Въвеждане на целенасочен, стратегически  подход към управлението на човешките ресурси в Община Габрово
  • Усъвършенстване на  практиките в УЧР в Община Габрово чрез въвеждане на нови системи в управлението и развитието на човешките ресурси 
  • Повишаване капацитета на служителите от отдел „Управление на човешките ресурси” и на служителите, прилагащи политиката за УЧР в Община Габрово
  • Обмяна на опит, използване на добри практики и подобряване на партньорството между Общините Габрово и Нови Сонч

Целеви групи: Целева група на проекта е цялата общинска администрация  на Община Габрово, като биха могли да се обособят няколко специфични подгрупи, в т.ч. служителите от отдел „Управление на човешките ресурси” и служители с управленски отговорности, Кметът и представители на Общинския съвет, както и администрацията на партньорската община Нови Сонч.

Дейности по проекта:

Дейност 1: Организация и управление на проекта

Дейност 2: Подготовка и провеждане на тръжни процедури за избор на изпълнители на външни услуги.

Дейност 3: Подготовка за трансфер на практики в УЧР от общината партньор - Нови Сонч.

Дейност 4: Разработване и въвеждане на Общинска стратегия за управление на човешките ресурси.

Дейност 5: Разработване на Насоки и ръководства за прилагане на Стратегията

Дейност 6: Обучения за прилагане на Стратегията и ръководствата

Дейност 7: Одит на проекта

Дейност 8: Дейности за информация и публичност

Екипът за управление на проекта е сформиран на 26 април 2012 г. със заповед № 661/26.04.2012 г. на Кмета на община Габрово, като включва: ръководител, координатор по техническото изпълнение на дейностите, координатор, юрист и счетоводител.

На 09.11.2012 г. с определения изпълнител по обществена поръчка с предмет „Дейности за визуализация и публичност в рамките на проект „Развитието на човешкия потенциал – фактор в модерната европейска общинска администрация” договор за безвъзмездна помощ No.10-25-11/01.03.2012 г., с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд” е сключен договор № 584-АПИО-12.

През м.януари 2013г. Община Габрово подписа договор № 36-АПИО-13/18.01.2013 г. с предмет „Логистика при реализиране на дейности по проект „Развитието на човешкия потенциал – фактор в модерната европейска общинска администрация” и договор № 37-АПИО-13/21.01.2013 г. с предмет „Осъществяване трансфер на добри практики в управлението на човешките ресурси, в т.ч. анализи, разработване на документи, провеждане на обучения и др.” .

През м. февруари 2013 г. е предвидено изпълнение на дейност 3 - Подготовка за трансфер на практики в УЧР от общината партньор – Нови Сонч, Полша.

Цел на дейността

Да бъде направен детайлен преглед и анализ на партньорските политики и практики за управление и развитие на човешките ресурси.

Обхват

1.Обмен на информация, материали и документи (вкл. в електронен вариант), техния превод и разглеждане в контекста на спецификите на Община Габрово, като българска община.

Тази поддейност е важна подготовка, свързана с изпълнение на основната цел и специфичните цели на проекта. Модернизиране управлението на човешките ресурси в Община Габрово чрез трансфер на опит и добри практики от Общината – партньор, стъпва върху добре изградена предварително основа от задълбочен преглед и анализ на налична документация, политики и практики, съчетани с умението на участващите в проекта експерти и членове на екипа да приложат своите компетенции в областта на човешките ресурси и административните процеси, присъщи на Община Габрово като българска община. Детайлният преглед на партньорските политики и практики е предпоставка за реализация на базисна специфична цел на проекта, която е фактор за реализация на последващите, а именно – въвеждане на целенасочен, стратегически подход към управлението на човешките ресурси в Община Габрово. Ше се извърши сравнение на дейността на звеното по управление на човешките ресурси в Община Нови Сонч със същите в Община Габрово и с действащите административни структури и системи в двете Общини.

2. Тридневно работно посещение в Нови Сонч на 15 представители на Община Габрово за по-детайлно запознаване с политиките и практиките на партньора на място в действие.

В рамките на тази поддейност представителите на Община Габрово и на Изпълнителя на обществена поръчка с предмет „Осъществяване трансфер на добри практики в управлението на човешките ресурси, в т.ч. анализи, разработване на документи, провеждане на обучения и др.”, подробно ще  разгледат в рамките на тридневно работно посещение добрите практики ще проучат тяхното приложение на място и ще подпомогнат предаването на опита на служителите в Община Габрово.

3. Установяване на конкретни подходи, практики и документи в УЧР, които ще бъдат взаимствани от Община Нови Сонч и трансферирани в Община Габрово

Очаквани резултати:

- Установени конкретни подходи, практики и документи в УЧР, които ще бъдат взаимствани от Община Нови Сонч и трансферирани в Община Габрово

- 15 представители на Община Габрово, запознати с политиките и практиките в УЧР на Община Нови Сонч.

Резюме на проекта

Текуща информация по проекта - дейност 4

Изпълнението на проекта приключи на 01.09.2013 г., като постигнатите резултати от изпълнението на дейностите по проекта можете да видите тук

Публикации

Габрово и Нови Сонч – сътрудничество с много посоки на развитие

Човешкият потенциал – основен елемент на стратегическото планиране

Човешките ресурси тема на информационен форум

Комуникационен семинар представи нововъведения в управлението на човешките ресурси

Общински служители се обучават в практики за управление на човешките ресурси

Проектът с полския град Нови Сонч в развитие

Екип на Община Габрово се запозна с управлението на човешките ресурси в партньорския Нови Сонч


Тази публикация е създадена в рамките на проект „Развитието на човешкия потенциал – фактор в модерната европейска общинска администрация”, договор за безвъзмездна помощ No.10-25-11/01.03.2012 г. , с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че то отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

„Обучения за повишаване квалификацията на служителите в общинска администрация Габрово“ „Инициативи за повишаване квалификацията на служителите в oбщинска администрация Габрово чрез обучения в страната“