Снимка на новина 623
21 август 2010

133 години от Шипченската епопея в снимки

21 август 2010 г., Паметник на свободата – връх Шипка
Снимка на новина 619
21 август 2010

Планински шампионат по автомобилизъм „Узана 2010”

На 21 и 22 август 2010 г. в к.к. Узана край Габрово ще се проведе автомобилното състезание „Узана 2010”. Състезанието е V кръг от планинския шампионат по автомобилизъм на Република България и се провежда за 42-ри път.
Снимка на новина 622
20 август 2010

С кокили и огньове в Етъра

Ходене на кокили и жонгльорски умения демонстрираха възпитаниците от дома за деца, лишени от родителска грижа „Христо Райков”. Представлението се състоя на голямата поляна в Архитектурно–етнографски комплекс „Етър”. Те показаха уменията си, придобити по време на 10-дневен творчески лагер край Соколския манастир. Освен това петнадесетте деца пяха народни песни, танцуваха, въртяха огън и организираха изложба-базар със свои рисунки и изделия от глина.
Снимка на новина 620
20 август 2010

Деца от Дома за юноши ще изнесат представление в АЕК „Етър”

Възпитаници от Дом за деца, лишени от родителска грижа „Христо Райков” ще изнесат днес, 20 август, представление в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. Инициативата за спектакъла е на норвежката неправителствена организация „Тангра”, с чиято помощ децата от Дома са на 10-дневен лагер край Соколски манастир.
Снимка на новина 617
20 август 2010

Габрово е домакин на първия международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие”

Първи международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие” (Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation (ASSiST) ще се проведе в Габрово от 20 до 27 август 2010 г. В него ще участват 37 творци от 30 страни, сред които Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Камбоджа, Канада, Мексико, Никарагуа, Нова Зеландия, Перу, Португалия, САЩ, Судан и Франция. Сред българските творци има и трима габровци.
Снимка на новина 616
17 август 2010

Младежки спектакъл „Обичаите и ние” в АЕК „Етър”

Проект „Mладите в традициите на Европа” ще се реализира днес, 17 август 2010 г., от 14.30 часа на територията на Архитектурно-етнографски музей „Етър”.
Снимка на новина 608
13 август 2010

Заклаждане на седянка в АЕК „Етър”

На 15 август 2010 г. – Голяма Богородица – в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” от 11.30 часа ще се направи възстановка „Заклаждане на седянка”.
Снимка на новина 614
12 август 2010

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” стартира конкурс за есе и рисунка

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” кани всички габровски деца и ученици да участват в конкурса „Швейцария през моя поглед” .
Снимка на новина 612
11 август 2010

Дарение от соларни батерии получи детска ясла „Зора”

Соларна инсталация за битова гореща вода получи безвъзмездно детска ясла „Зора”. Дарението, на стойност около 10 хиляди лева, е направено от „ВИЗО-Енергиеанлаген БГ” ЕООД - Габрово с управител г-н Вилхелм Койтман. В края на пролетта фирмата представи предложение за дарение и заяви желание да подпомогне Община Габрово в усилията й за създаване на по-добри условия за децата на града. След проведени разговори със зам.-кмета инж. Добрин Савчев и инж. Веселина Султанова от отдел „Строителство и инвестиции” е подписан договор за дарение. На детско заведение в Габрово за първи път се прилагат възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.
Снимка на новина 610
9 август 2010

In memoriam

На 68 години си отиде големият творец Емил Попгенчев. Той е роден на 16 февруари 1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Декоративно-монументална живопис”. Работи в областта на живописта и декоративно-монументалните изкуства. Член на СБХ.
Снимка на новина 609
9 август 2010

Дни на градското планиране в Габрово

Дни на градското планиране ще се проведат от 8 до 12 септември 2010 г. в Габрово. Събитието е в рамките на проект BG 161PO001/4.2-01/2008/109 „Развитие на устойчива градска среда посредством междурегионално сътрудничество”, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. В Дните на градското планиране участие ще вземат експерти от Община Никелино, Италия, архитекти, проектанти, представители на бизнеса и на гражданския сектор.
Снимка на новина 607
7 август 2010

Партньорство Габрово – Тун

На работно посещение в Габрово от 9 до 12 август 2010 г. ще бъдат Хайке Майер - доцент по специална педагогика във Висшия институт по специална педагогика в Берн, Гертруд Кьок - експерт в консултантския център „Аутизъм и ментални увреждания” на фондация „Натали”, Швейцария и Бригите Ленхард - експерт в областта на аутизма.
Снимка на новина 606
6 август 2010

Стряскащи табели на булевард „Могильов”

Табели с надпис „Автомобилът може да се замени! Животът НЕ!”, както и със снимка на катастрофирал автомобил, вече са поставени на булевард „Могильов”, в района на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В началото на месеца рисковият участък беше обезопасен с предпазни панели, съобразени с особеностите на трасето.
6 август 2010

План за осъществяване на текущи ремонти по уличната мрежа в Габрово

Поради забавянето на ремонтните дейности и свързания с тях широк обществен интерес, Община Габрово публикува План за осъществяване на текущи ремонти по уличната мрежа в града. Той е изготвен от експертна комисия, която е огледала проблемните участъци. В дирекция „Благоустрояване и строителство” от 2008-ма година се поддържа динамичен списък на обектите, нуждаещи се от ремонтни дейности. След анализ на съдържанието му, става ясно, че цялостният ремонт на всички включени обекти далеч надхвърля финансовите възможности на Общината.
Снимка на новина 589
6 август 2010

Габрово отбелязва за трети път Световната седмица на кърменето

С пикник и футболен мач ще бъде отбелязана Седмицата на кърменето в Габрово. Тя се провежда под крилото на Ла Лече Лига – световната организация в подкрепа на кърмещите майки и помощта на доброволци.
5 август 2010

Проверка на „Общински пътнически транспорт” Габрово разпореди кметът Николай Сираков

Проверка на „Общински пътнически транспорт” ЕООД Габрово (ОПТ) разпореди кметът Николай Сираков днес. Тя ще бъде извършена от сборно звено заедно със софийската фирма „Цеси Консулт +" ООД. Целта й е да установи истинското състояние на дружеството. Проверката включва цялостната дейност, финансов одит и изпълнението на бизнес задачата на управителя на дружеството, съгласно договора му за управление.
Снимка на новина 601
4 август 2010

Ла Лече Лига в МБАЛ „Д-р Тота Венкова”

За първите стъпки в кърменето говориха днес доброволци от Ла Лече Лига и младите майки в акушеро–гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. Срещата е част от събитията, посветени на Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август. Жените обсъждаха правилното поставяне на бебето на гърда, коликите, кърменето след секцио, здравословния режим на хранене на бебето и майката.
Снимка на новина 600
4 август 2010

Отново работи обществената тоалетна в центъра на Габрово

От днес, 4 август, отново е отворена обществената тоалетна зад сградата на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в центъра на Габрово. Помещенията, на които преди няколко години беше направен основен ремонт за близо 50 хиляди лева, са в отлично състояние. На общественото заведение, което се поддържа от „Благоустрояване” ЕООД, бяха подновени изцяло инсталацията, водопроводът, дограмите, поставена e модерна облицовка, мивки и сешоар с фотоклетка. Входът е символичен, но необходим, за да се покрият разходите по поддръжката.
Снимка на новина 599
3 август 2010

Община Габрово получи сертификат за управление на информационната сигурност

Общинска администрация Габрово вече официално гарантира, че осигурява максимална защита, както на собствената си информация, така и на тази на своите клиенти. Сертификатът към стандарта за управление на информационната сигурност Iso/Iec 27001:2005 беше връчен днес на кмета на града Николай Сираков от Калин Панев - директор на Bureau Veritas Certification за България.