Проект BG161PO001-1.1.10-0026 „Габрово – индустрия за нова градска култура”, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-10/2010/008 от 9.08.2011 г.

Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие"
Oперация 1.1: „Социална инфраструктура”
Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”

На 9.08.2011 г. е подписан договор за изпълнение на проекта на стойност 526 243,60 лв., с период на изпълнение 24 месеца. Партньор на Община Габрово по проекта е Народно Читалище ”Габрово 2002”.

Цел на проекта:
Проектното предложение цели засилване ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на община Габрово. Изпълнението на проекта ще допринесе за подобряване състоянието на културната инфраструктура на територията на общината посредством развитието, обновяването и обогатяването на културния живот чрез създаване и промотиране на комплексен и иновативен културен продукт, обединяващ неконвенционални форми на културни изяви.

Обхват на дейностите:
Проектът обхваща комплекс от иновативни дейности и подходи, насочени към обогатяването на градската култура чрез нова интерпретация на присъстващо в културния календар на Габрово събитие – Карнавал на хумора, като вдъхва нов живот на местните традиции, допринася за подобряване привлекателността на региона и води до създаване на културна марка: град - индустрия за хумористично изкуство.

Основни дейности:
І. Организиране, подготовка и провеждане на иновативно културно събитие - Карнавал на хумора
1. Работилници за изкуства
Предвидено е изграждането и функционрането на 4 работилници за изкуства – място за учене, творческа изява и новаторски идеи, където обучението ще се извършва по взаимоучителната метода, въведена за първи път в Габрово в изграденото от Васил Априлов първо светско училище. Ще бъдат сформирани работилници за сценично изкуство; за маски и костюми; за визуални изкуства; за фотография, визуални комуникации и журналистика.
2. Организиране на Първоаприлски празник на стършела
Празникът на Стършела ще се проведе на 1 април пред и в залите на Музей „Дом на хумора и сатирата”. Събитието ще бъде съпътствано от откриване на алея на смеха, която ще бъде оформена от арт-инсталации от отпадъчни материали.
3. Представяне дейността на работилниците в кварталите на Габрово
Дейностите на работилниците за изкуства ще бъдат промотирани с отделни събития в 4 габровски квартала - Младост, Бичкинята, Падало и кв. Етъра.
4. Карнавално шествие
В деня на карнавала всички работилници за изкуства ще покажат своите умения пред публика. Ще бъде предоставена възможност на най-талантливите самодейци от кварталните изяви в раздел stand up comedy да реализират своя собствена площадна изява, демонстрирайки уменията си на сцена.

ІІ. Изпълнение на дребномащабни инфраструктурни дейности
Предвидените дребномащабни инфраструктурни дейности обхващат архитектурно-художествено оформление на южната фасада на Дом на хумора и сатирата, символичното й разчупване от устремно летящ стършел (алегория на сатирата), който се е забил и пропукал преградата между вън и вътре в тайнството, с послание за съпричастност. Предложена е и нова визия за предвходното пространство.

ІІІ. Доставка на специализирано оборудване, свързано с оргиназирането на иновативното културно събитие
Във връзка с обогатяването, обновяването и развитието на Карнавала на хумора в контекста на иновативно културно събитие се предвижда доставка на специализирано оборудване, което да осигури съвременна материална база на участници и артисти в културните събития по проекта. Предвидено е изработването на амфитеатрална трибуна за 200 зрители, както и изграждането на многофункционално експозиционно съоръжение ”Спирката” - нова интересна и абсолютно иновационна среда, пространство за пърформанси - картини, фотографии, плакатно изкуство, видео инсталации, музика, различни изображения и изпълнения на живо, което ще представя изкуството по различен начин.

ІV. Промотиране на Карнавала на хумора и съпътстващите дейности като иновативно културно събитие
Проектът предвижда комплекс от мерки за популяризиране дейностите по проекта, а именно: изложба в зала „Възраждане” с фотоколажи от дейността на работилниците за изкуства и гостуванията по кварталите; инсталация „Колажи” разположена в градска среда; атрактивни промоционални материали.

Проект „Габрово – индустрия за нова градска култура” е подписан

Община Габрово спечели нов проект в областта на културата

Този документ е създаден в рамките на проект BG161PO001-1.1.10-0026 „Габрово – индустрия за нова градска култура”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

„Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово“ „Създаване на привлекателна физическа среда на гр. Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие”