Проект BG161PO001/1.4-06/2010/0037 „Дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения по поречието на река Янтра в град Габрово”, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-06/2010/039 от 03.06.2011г.

Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”
Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”
Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-06/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”
НА 3.06.2011 Г. Е ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА - НА СТОЙНОСТ 926 564,20 ЛВ. , С ПЕРИОД НА ИЗПЪЛНЕНИЕ 18 МЕСЕЦА.
Цел на проекта: повишаване качеството на живот и съответните екологични условия, както и предотвратяване на рискове с оглед подобряване на физическата среда на територията на Община Габрово. Изпълнението на проекта ще спомогне за предотвратяване на рискове от наводнения, допринасяйки за безопасна и устойчива градска среда с високо екологично и естетическо качество като част от по-широкообхватната стратегия за социално и екологично възраждане.

Основни дейности:
Изграждането на подпорна стена с дължина 112,5 м
, започваща като продължение на съществуващата подпорна стена при моста в района на Дом на Хумора и Сатирата и завършваща до рампата за влизане в река Янтра, в района на ул. „Аврам Гачев” в ЦГЧ по левия по- нисък бряг на р. Янтра обхваща изграждане на стоманобетонова стена, предпазваща от заливане от високи води, като същата се явява част от корекцията на река Янтра.

Ремонтът на укрепващата подпорна стена на р. Янтра в ЦГЧ в района на блок „Простор” предполага извършването на укрепителни дейности в участък с дължина 151 м, които обхващат изграждането на стоманобетонова подсилваща подпорна стена в участък с дължина около 36м и укрепителни мероприятия с оглед осигуряване защита на брега и прилежащия терен от водното течение.

Ремонтът на укрепващата подпорна стена на р. Янтра в кв. „Любово” обхваща усилване и укрепване на основите на подпорната стена в засегнатия участък с цел защита от вредното влияние на водното течение и предотвратяване процесите на ерозията. Същото ще бъде извършено чрез поставяне на анкери във виждащата се в реката монолитна скала, както и в разрушените частично основи. Предвидено е подливане на разрушените участъци на основите и направа на дублиращи такива. Почистването на коритото ще спомогне за намаляване скоростта на ударите на водата по левия бряг, в следствие на което ще се намали въздействието на силните води, водещо до компрометиране на укрепващото съоръжение.

СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СТРОИТЕЛНИТЕ  ДЕЙНОСТИ в рамките на проект BG161PO001-1.4.06-0037 „Дребномащабни  мерки за предотвратяване на наводнения по поречието на река Янтра в град Габрово”, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г.

След проведена тръжна процедура, от  11.05.2012г. има избран изпълнител на предвидените по проекта СМР. Това е Консорциум «Янтра». След като отмина пълноводието на реката свързано с проливните дъждове през месец май, от 26.06.2012г. стартира изпълнението на строителните  дейности.

Публикации

Приключи изпълнението на проекта за подпорните стени на река Янтра

Приключи укрепването на три от подпорните стени на река Янтра

Започва ремонтът на подпорната стена на Янтра в кв. Любово

Започна укрепването на бреговете на Янтра

Община Габрово подписа проект за изграждане и ремонт на подпорни стени на река Янтра

 

Този документ е създаден в рамките на проект BG161PO001/1.4-06/2010/0037 „Дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения по поречието на река Янтра в град Габрово”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

„Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово“ „Габрово – индустрия за нова градска култура”