20 август 2010

Габрово е домакин на първия международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие”

Първи международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие” (Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation (ASSiST) ще се проведе в Габрово от 20 до 27 август 2010 г. В него ще участват 37 творци от 30 страни, сред които Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Камбоджа, Канада, Мексико, Никарагуа, Нова Зеландия, Перу, Португалия, САЩ, Судан и Франция. Сред българските творци има и трима габровци.
17 август 2010

Младежки спектакъл „Обичаите и ние” в АЕК „Етър”

Проект „Mладите в традициите на Европа” ще се реализира днес, 17 август 2010 г., от 14.30 часа на територията на Архитектурно-етнографски музей „Етър”.
13 август 2010

Заклаждане на седянка в АЕК „Етър”

На 15 август 2010 г. – Голяма Богородица – в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” от 11.30 часа ще се направи възстановка „Заклаждане на седянка”.
12 август 2010

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” стартира конкурс за есе и рисунка

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” кани всички габровски деца и ученици да участват в конкурса „Швейцария през моя поглед” .
11 август 2010

Дарение от соларни батерии получи детска ясла „Зора”

Соларна инсталация за битова гореща вода получи безвъзмездно детска ясла „Зора”. Дарението, на стойност около 10 хиляди лева, е направено от „ВИЗО-Енергиеанлаген БГ” ЕООД - Габрово с управител г-н Вилхелм Койтман. В края на пролетта фирмата представи предложение за дарение и заяви желание да подпомогне Община Габрово в усилията й за създаване на по-добри условия за децата на града. След проведени разговори със зам.-кмета инж. Добрин Савчев и инж. Веселина Султанова от отдел „Строителство и инвестиции” е подписан договор за дарение. На детско заведение в Габрово за първи път се прилагат възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.
9 август 2010

In memoriam

На 68 години си отиде големият творец Емил Попгенчев. Той е роден на 16 февруари 1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Декоративно-монументална живопис”. Работи в областта на живописта и декоративно-монументалните изкуства. Член на СБХ.
9 август 2010

Дни на градското планиране в Габрово

Дни на градското планиране ще се проведат от 8 до 12 септември 2010 г. в Габрово. Събитието е в рамките на проект BG 161PO001/4.2-01/2008/109 „Развитие на устойчива градска среда посредством междурегионално сътрудничество”, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. В Дните на градското планиране участие ще вземат експерти от Община Никелино, Италия, архитекти, проектанти, представители на бизнеса и на гражданския сектор.
7 август 2010

Партньорство Габрово – Тун

На работно посещение в Габрово от 9 до 12 август 2010 г. ще бъдат Хайке Майер - доцент по специална педагогика във Висшия институт по специална педагогика в Берн, Гертруд Кьок - експерт в консултантския център „Аутизъм и ментални увреждания” на фондация „Натали”, Швейцария и Бригите Ленхард - експерт в областта на аутизма.
6 август 2010

Стряскащи табели на булевард „Могильов”

Табели с надпис „Автомобилът може да се замени! Животът НЕ!”, както и със снимка на катастрофирал автомобил, вече са поставени на булевард „Могильов”, в района на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В началото на месеца рисковият участък беше обезопасен с предпазни панели, съобразени с особеностите на трасето.
6 август 2010

План за осъществяване на текущи ремонти по уличната мрежа в Габрово

Поради забавянето на ремонтните дейности и свързания с тях широк обществен интерес, Община Габрово публикува План за осъществяване на текущи ремонти по уличната мрежа в града. Той е изготвен от експертна комисия, която е огледала проблемните участъци. В дирекция „Благоустрояване и строителство” от 2008-ма година се поддържа динамичен списък на обектите, нуждаещи се от ремонтни дейности. След анализ на съдържанието му, става ясно, че цялостният ремонт на всички включени обекти далеч надхвърля финансовите възможности на Общината.
6 август 2010

Габрово отбелязва за трети път Световната седмица на кърменето

С пикник и футболен мач ще бъде отбелязана Седмицата на кърменето в Габрово. Тя се провежда под крилото на Ла Лече Лига – световната организация в подкрепа на кърмещите майки и помощта на доброволци.
5 август 2010

Проверка на „Общински пътнически транспорт” Габрово разпореди кметът Николай Сираков

Проверка на „Общински пътнически транспорт” ЕООД Габрово (ОПТ) разпореди кметът Николай Сираков днес. Тя ще бъде извършена от сборно звено заедно със софийската фирма „Цеси Консулт +" ООД. Целта й е да установи истинското състояние на дружеството. Проверката включва цялостната дейност, финансов одит и изпълнението на бизнес задачата на управителя на дружеството, съгласно договора му за управление.
4 август 2010

Ла Лече Лига в МБАЛ „Д-р Тота Венкова”

За първите стъпки в кърменето говориха днес доброволци от Ла Лече Лига и младите майки в акушеро–гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. Срещата е част от събитията, посветени на Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август. Жените обсъждаха правилното поставяне на бебето на гърда, коликите, кърменето след секцио, здравословния режим на хранене на бебето и майката.
4 август 2010

Отново работи обществената тоалетна в центъра на Габрово

От днес, 4 август, отново е отворена обществената тоалетна зад сградата на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в центъра на Габрово. Помещенията, на които преди няколко години беше направен основен ремонт за близо 50 хиляди лева, са в отлично състояние. На общественото заведение, което се поддържа от „Благоустрояване” ЕООД, бяха подновени изцяло инсталацията, водопроводът, дограмите, поставена e модерна облицовка, мивки и сешоар с фотоклетка. Входът е символичен, но необходим, за да се покрият разходите по поддръжката.
3 август 2010

Община Габрово получи сертификат за управление на информационната сигурност

Общинска администрация Габрово вече официално гарантира, че осигурява максимална защита, както на собствената си информация, така и на тази на своите клиенти. Сертификатът към стандарта за управление на информационната сигурност Iso/Iec 27001:2005 беше връчен днес на кмета на града Николай Сираков от Калин Панев - директор на Bureau Veritas Certification за България.
3 август 2010

Домът на хумора и сатирата сред стоте национални туристически обекта

В най-новото издание на книжката „100 национални туристически обекта” вече са поместени четири обекта от региона. На страница 16, под № 19 срещу името на град Габрово са изброени Музеят на образованието, АЕК „Етър”, Географският център на България в к.к. Узана и Домът на хумора и сатирата. Досега ДХС не беше споменат сред националните обекти и гостите му се задоволяваха със специален печат, поставен в края на книжката.
2 август 2010

Да помогнем на Кристиана!

Петгодишно момиченце от Казанлък спешно се нуждае от средства, за лечение в клиника в Израел. Малката Кристиана Илиева страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Момиченцето е прието за лечение в израелска болница, насрочени са и дни за терапия, но поради липса на средства към момента то не може да замине за там заедно с майка си.
2 август 2010

Бразилският оркестър „Solistas de Londrina” гостува в Габрово

Бразилският камерен оркестър „Solistas de Londrina” („Солисти на Лондрина”) ще изнесе на 2 август в Габрово концерт „Картини от Бразилия”. Инициативата се провежда със специалното съдействие на Община Габрово и финансовата помощ на Министерството на културата на Бразилия.
2 август 2010

Нови документи при регистрирането на постоянен и настоящ адрес

Община Габрово уведомява гражданите, че от днес, 2 август 2010 г., влиза в сила нова разпоредба относно регистрирането на постоянен и настоящ адрес.