31 цветни кашпи върху парапета и още 15, висящи за осветителните стълбове, ще бъдат поставени до края на седмицата на ул. „Софроний Врачански“. Около 1 500 цветя от видовете калибрахое, каскадна вербена, мимулус, лобелия, бегония, фуксия, бакопа, биденис и импасианс са засадили служителите на общинско звено „Озеленяване“.

Изцяло нови са и цветните фигури на пл. „Възраждане”, зелената площ зад автобусната спирка пред Областна администрация, както и новата фигура с декоративни треви и храсти на „Колелото”, ефектът от която ще се види на малко по-късен етап, поради особеностите на използваната растителност.

С променен облик е и пл. „Бесарабия” (пл. „Лиляна”) където са засадени няколко дървета, жив плет от страната на пътя, а в основите на паметника, групи от храсти. Предстои да бъдат засадени и цветя.

Изцяло подменена беше растителността пред Дома на хумора и сатирата, но, за съжаление, в крайните кашпи вече липсват по-голямата част от цветята. Кражбите са системни, а звеното няма финансова възможност постоянно да попълва липсите. Припомняме, че санкцията за физически лица съгласно Наредбата за изграждане, поддръжка и опазване на зелената система на територията на Община Габрово е от 200 до 5 000 лв., а за юридически от 500 до 10 000 лв.

Попълнени с цветя са и малките площи по ул. „Радецка”, които бяха превърнати в нерегламентирани места за отпадъци. Стремежът на звеното е всяко свободно и подходящо за цветя място да придобие цветен облик. До края на годината дървени кашпи ще бъдат поставени и в кв. Шести участък.

Пак по проект „Цветен град” е предвидено монтиране на няколко вертикални триизмерни цветни фигури в различни форми, покрити с цъфтяща и листнодекоративна растителност - новост за Габрово, която ще предизвика интерес.

До момента са засадени две трети от цветята, които са предвидени за лятото. Следващата смяна ще бъде през периода септември – октомври.

Албумът-каталог на XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата вече пътува към творците-участници
3 юни 2015
Зелена отвертка търси своя собственик
3 юни 2015