3 Септември 2010

Изложба с творбите от Международен пленер по живопис „Боженци 2010”

На 3 септември 2010 г. от 18 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” ще бъдат представени творбите, създадени по време на тазгодишния Международен пленер по живопис в Боженци.
2 Септември 2010

Община Габрово търси доброволци

Община Габрово търси доброволци за състезание по строеж на миниатюрни сгради. Инициативата е част от съпътстващите събития по време на Дните на градското планиране 8 - 12 септември 2010 г. Целта на играта е в рамките на 4 часа да се построи макет с малки блокчета YTONG.
1 Септември 2010

Усмивки от Хайделберг в Дома на хумора

Домът на хумора и сатирата кани своите приятели и почитатели на първия Весел четвъртък на 2 септември 2010 г. от 17.30 часа в зала 3. Тогава ще бъде открита изложбата „С усмивки от Хайделберг” - съвместен проект на доц. д-р Спартак Паскалевски и Домa на хумора. В него ще вземат участие трима художници от Германия - Грете Вернер-Веснер, Хайко Хофман и Филине Маурус, както и трима български. В проекта участват още доц. д-р Спартак Паскалевски, познат от ХІХ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата „Габрово-2009”, както и от самостоятелната му изложба в ДХС „Иди, о, ти! И виж!” (2006-2007), художничката от ДХС Йорданка Шиякова и Пламен Пенев, също участник в няколко издания на биеналето и носител на множество престижни международни награди.
30 август 2010

Уникален спектакъл на Национално дружество „Традиция” за Етърския панаир

Спектакълът „Да фърлим пушка връз небо” ще бъде представен от Национално дружество „Традиция” на 6 септември 2010 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. Началото на постановката е в 11 часа.
28 август 2010

Възстановки на сватбена обредност под открито небе в AEK „Етър”

Възстановки на сватбена обредност под открито небе в AEK „Етър”
27 август 2010

Международен пленер по живопис „Боженци 2010”

От 27 август до 3 септември 2010 г. Архитектурно-историческият резерват „Боженци” ще вдъхновява със своя автентичен възрожденски колорит участниците в Международния пленер по живопис. Организатор на събитието е Община Габрово, съвместно с представителството на Съюза на българските художници – Габрово и Художествена галерия „Христо Цокев”.
26 август 2010

Международен панаир на народните занаяти „Етър 2010”

За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплкес „Етър” организират от 3 до 6 септември 2010 година Международен панаир на народните занаяти
24 август 2010

Наближава крайният срок на конкурса за снимка

27 август е крайният срок, в който могат да бъдат изпращани фотографии за участие в конкурса на Община Габрово:
23 август 2010

Още пет библиотеки от област Габрово, одобрени по програма „Глоб@лни библиотеки - България”

Компютърно оборудване, периферна техника за ползване от граждани и обучение за своите служители ще получат библиотеките при Народно читалище „Светлина” – с
21 август 2010

Планински шампионат по автомобилизъм „Узана 2010”

На 21 и 22 август 2010 г. в к.к. Узана край Габрово ще се проведе автомобилното състезание „Узана 2010”. Състезанието е V кръг от планинския шампионат по автомобилизъм на Република България и се провежда за 42-ри път.
21 август 2010

133 години от Шипченската епопея в снимки

21 август 2010 г., Паметник на свободата – връх Шипка
20 август 2010

Габрово е домакин на първия международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие”

Първи международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие” (Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation (ASSiST) ще се проведе в Габрово от 20 до 27 август 2010 г. В него ще участват 37 творци от 30 страни, сред които Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Камбоджа, Канада, Мексико, Никарагуа, Нова Зеландия, Перу, Португалия, САЩ, Судан и Франция. Сред българските творци има и трима габровци.
20 август 2010

Деца от Дома за юноши ще изнесат представление в АЕК „Етър”

Възпитаници от Дом за деца, лишени от родителска грижа „Христо Райков” ще изнесат днес, 20 август, представление в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. Инициативата за спектакъла е на норвежката неправителствена организация „Тангра”, с чиято помощ децата от Дома са на 10-дневен лагер край Соколски манастир.
20 август 2010

С кокили и огньове в Етъра

Ходене на кокили и жонгльорски умения демонстрираха възпитаниците от дома за деца, лишени от родителска грижа „Христо Райков”. Представлението се състоя на голямата поляна в Архитектурно–етнографски комплекс „Етър”. Те показаха уменията си, придобити по време на 10-дневен творчески лагер край Соколския манастир. Освен това петнадесетте деца пяха народни песни, танцуваха, въртяха огън и организираха изложба-базар със свои рисунки и изделия от глина.
17 август 2010

Младежки спектакъл „Обичаите и ние” в АЕК „Етър”

Проект „Mладите в традициите на Европа” ще се реализира днес, 17 август 2010 г., от 14.30 часа на територията на Архитектурно-етнографски музей „Етър”.
13 август 2010

Заклаждане на седянка в АЕК „Етър”

На 15 август 2010 г. – Голяма Богородица – в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” от 11.30 часа ще се направи възстановка „Заклаждане на седянка”.
12 август 2010

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” стартира конкурс за есе и рисунка

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” кани всички габровски деца и ученици да участват в конкурса „Швейцария през моя поглед” .
11 август 2010

Дарение от соларни батерии получи детска ясла „Зора”

Соларна инсталация за битова гореща вода получи безвъзмездно детска ясла „Зора”. Дарението, на стойност около 10 хиляди лева, е направено от „ВИЗО-Енергиеанлаген БГ” ЕООД - Габрово с управител г-н Вилхелм Койтман. В края на пролетта фирмата представи предложение за дарение и заяви желание да подпомогне Община Габрово в усилията й за създаване на по-добри условия за децата на града. След проведени разговори със зам.-кмета инж. Добрин Савчев и инж. Веселина Султанова от отдел „Строителство и инвестиции” е подписан договор за дарение. На детско заведение в Габрово за първи път се прилагат възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.