Проект – „Вчера, днес, утре“

Финансиране – Фондация „Америка за България“

Стойност – 15 000.00 лв.

Област – Изкуства и култура

Продължителност – 1 юни – 31 август 2014 г.

Визия за изпълнение на проекта

Габрово има дългогодишни традиции в областта на джазовата музика. Началото е в далечната 1935 г., когато в града се създава първият самодеен оркестър за джазова и салонна музика. По-късно – през 1960 г., се основава първият професионален джазов оркестър в провинцията „Суинг дикси бенд – Габрово“. През 1965 г. отново в Габрово е създаден първият джаз клуб в България – „Хот клуб”. От 1980 г. бендът се профилира в областта на джаза. Участник е във всички джаз фестивали в страната, гастролира в Европа и в Америка. От 1983 г. „Суинг дикси бенд – Габрово“ е домакин и организатор на Международен диксиленд парад, който се провежда ежегодно в продължение на 28 години. През това време ръководител на оркестъра е маестро Манол Цоков, който през 2002 г. е обявен за почетен гражданин на Габрово. /Маестро Цоков почина в края на 2013 г./

През последните няколко години липсата на достатъчно средства, наред с други обективни обстоятелства, довели до преоценка на приоритетите в културната сфера, джазовото изкуство все по-рядко намира своите проявления в Габрово. В рамките на най-мащабното културно събитие в града – Майските празници, и в програмата на Международния фестивал на камерната музика, гостуват известни творци и изпълнители на джаз. Изявите се радват на изключително голям интерес, което доказва, че публиката има потребност от общуване, споделяне и съпреживяване на голямото музикално изкуство.

Основни цели

  • Възстановяване на традициите, свързани с популяризиране на джазовото изкуство в Габрово;
  • Обогатяване на културния и събитийния календар на града и региона, стимулиране развитието на събитиен туризъм;
  • Привличане на нови публики и създаване на реални предпоставки за участие на младите в културния живот на града;
  • Привличане на повече гости в града и региона през активния туристически сезон.

Грамофонна плоча на Суинг дикси бенд - Габрово1986 г., архив на Илко Илиев 

Дейности

Месец юни:  Модул „Вчера“ – включва ретроспективна изложба от фотоси, статии, ноти, инструменти и други артефакти - част от историята на „Суинг дикси бенд – Габрово“. Концерти на известни български джаз оркестри - като жест към престижния в миналото Международен диксиленд парад. Прожекции на филми за живота на изявени джазмени от близкото и далечното минало.

Месец юли:  Модул „Днес“ – включва вечерни концерти на открито, кино под звездите, лайфстудио и джемсешън, с участието на едни от най-изявените български съвременни представители на жанра.

Месец август:  Модул „Утре“ – млади джаз изпълнители на гости в Габрово с изяви в нетрадиционни пространства, сред които бивши индустриални сгради, мостове, покривни зони, крайречни алеи и други своеобразни сцени. Участия на млади художници, поети и актьори от „МИМ театър – Габрово“.

Целеви групи

Привличане на младите хора на възраст от 16 до 29 години, които да намерят възможност за реализация, за нов вид общуване с изкуството, за развитие на творческия и интелектуалния им потенциал. Вниманието е насочено към синтеза между различните видове изкуства, както и онова, което техните изразни средства биха могли да донесат на младата публика.

Резултати

  • Привлечени гости на града;
  • Провокиран интерес сред младите хора към джаза;
  • Привлечени нови публики;
  • Обогатен събитиен календар на Габрово и региона;
  • Създадена общност със сходни интереси, която системно работи за възстановяване на традициите, свързани с популяризиране на джазовото изкуство в Габрово.

Целта на проекта „Вчера, днес, утре” е да бъдат възстановени контактите с други фестивални градове с цел развитие на културния обмен в дългосрочен план. Габрово е вторият град в България, който през 2013 г. прие Стратегия за развитие на културата до 2024 г. В документа са разписани целите и приоритетите за развитие на сектор музика. Те са обвързани с развитие на независимата музикална сцена. Това предполага създаване на привлекателни условия за изява и работа на музиканти, както и възможности за самостоятелно устойчиво функциониране на сектора.

Ще се стимулират изяви на клубна сцена и създаване на реален клубен живот в града, което е свързано както с активизиране на наличната инфраструктура, така и с професионална мениджърска и продуцентска дейност. Очакваният резултат е да бъде създаден културен продукт, който да сложи началото на нетрадиционен по времетраене open air fest /фестивал на открито/ и да се превърне в неизменна част от културния календар на Габрово.

Маестро Манол Цоков

Публикации

Джазът ще танцува на сцената на „Вчера, днес, утре“

CRAZY IN LOVE – един изкусителен концерт спектакъл дори и за неизкушените от джаза

Джаз, самба и мечти

Джаз концерт на трио JP3

Концертът на Хилда Казасян ще е в зала „Възраждане”

На 12 юли ни гостуват Sebastian Spanache Trio от Румъния

Джаз, фест и още нещо

Юнски вечери в синкопи

Джаз фестивалът в Габрово започва на 26 юни

 

 

„Да намерим нашите ниши за устойчиво местно икономическо развитие, като засилим връзката между хора, място и технология“ (iPlace) „Почистване от наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка на територията на град Габрово“