ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ГАБРОВО

В резултат на разработените и раздадените по настоящия проект анкетни карти предназначени за педагози, медицински лица и психолози в детските заведения, родители на деца със специални образователни потребности и родители на деца без специални образователни потребности, през месеците декември и януари екипът за управление на проекта успя да получи и обработи голяма част от раздадените анкети. Целта на анкетните карти бе да разкрие нагласите във връзка с интегрирането на деца със специални потребности в редовните детски образователни заведения, както и нуждата от обучение на експертния персонал.

На база на проведеното проучване, експертът-психолог по проекта, съвместно с ЕУП, направи анализ на нуждите, обобщен и представен в доклад, базиращ се на проведеното анкетно проучване.
Анализът идентифицира най-сериозните проблеми/потребности в сферата на услугите за деца, които да послужат за основна тематика при провеждане на 3 бр. дискусионни обучения в рамките на проекта, а именно:
• повишаване компетентността на специалистите – психолози, логопеди, рехабилитатори, педагози, спец. педагози за специализирана работа с деца със СОП;
• повишаване специфичните умения и компетенциите и осигуряване на подкрепа и мотивация на родители на деца със СОП;
• подмагане процеса за промяна в обществените нагласи, трудно приемащи различието, както и интегрираното и включващото обучение.
Към настоящия момент се организира първия и обучително- дискусионен форум с практическа насоченост за работа с деца със СОП.

Поради спецификата на проекта, ориентирана към децата с увреждания и специални образователни потребности, е разработена софтуер-система за управление на съдържанието, като елемент от разработката на електронна база данни за детските заведения на територията на община Габрово.

В резултат на успешно проведен открит конкурс по НВМОП и на база Решение № 54/17.11.2009 г. на Кмета на Община Габрово, на 07.12.2009 г. беше сключен договор с „БИК – Българска издателска компания” АД с предмет „Осъществяване на мерки за информация и публичност по проект BG0020 „Общност, ориентирана към подобряване на услугите за отглеждане на деца в община Габрово”. Изработени са информационни и специализирани брошури по проекта и са разпространени сред детските заведения и други институции, работещи с деца, на територията на Община Габрово.

На 21.04.2009 г. в Ритуалната зала на Община Габрово се проведе първия обучително- дискусионен форум на тема „Няма две еднакви деца: протягайки ръка и обучавайки нетрадиционните деца”. Този семинар въведе групата в темата приобщаващо образование, координиране на случай на дете със СОП в детското заведение или какво трябва да направим в случай че забележим, че детето има някакви затруднения. Бяха дискутирани конкретни съвети и насоки за организация и координация на работата на педагогическия персонал на детското заведение, специалисти от Ресурсния център и/или логопедичните центрове, медицински специалисти и родителите, илюстрирани с примери от живота на детски заведения в България.

На 27.05.2010 г. , на 03.06.2010 г. и 04.06.2010 г. в Заседателната зала на третия етаж при община Габрово се проведоха съответно част 2 и част 3 на обучително- дискусионния форум „Няма две еднакви деца: протягайки ръка и обучавайки нетрадиционните деца” (част 2 и част 3). Обхванатите теми включват:

- Специфични нарушения на способността за учене
- Екипът в детското заведение
- Сензорна интеграция и слухова преработка
- Практически задачи

Обучението премина в две части- теоретична и практическа под формата на уъркшоп и обмяна на идея. Изпробвани бяха практически елементи за разпознаване и начален скрининг на затруднения, свързани със сензорната дезинтеграция. Бяха дискутирани конкретни съвети и насоки за организация и координация на работата на педагогическия персонал на детското заведение, специалисти от Ресурсен център - Габрово, медицински специалисти и родителите, илюстрирани с примери.

На основание проведен открит конкурс по НВМОП за избор на изпълнител за извършване на строително-ремонтни дейности, с Решение №12/29.03.2010 г.на ВрИд Кмет на Община Габрово беше избран изпълнител – „Гипсотехника” ООД, гр.Габрово, а на 04.05.2010 г. беше сключен договор с предмет: „Ремонт детска ясла „Зора”, гр.Габрово с избрания изпълнител. Строително- ремонтните дейности в рамките на проекта обхващат подмяна на дограма, ремонт и топлоизолация фасади, ремонт на покриви, ремонт Ел. инсталации, отводняване и направа на външна канализация на двора за отвеждане на повърхностните води, ремонт на настилки на 5 бр. детски площадки и прилежащите тротоари към сградите, ремонт и доставка на нови детски съоръжения за площадките.

Предвидено е и обособяване на зала за психомоторно развитие на децата, позволяваща ползването й от деца с увреждания, както и помещение „приказен кът” за развитие на комуникативните умения на децата и осъществяване на развлекателни занимания.

Публикации

Посланикът на Норвегия и министър Томислав Дончев откриха обновената детска ясла „Зора”

„Споделяне на опит и ноу-хау за здравно осигуряване в публичния сектор“ „Норвежки опит за Габрово в сферата на енергийната ефективност“