Постоянната експозиция „Българските корени на Дилма Русеф" показва културни ценности — документи и снимки за историята на рода Русев, съхранени в Регионален исторически музей - Габрово, Централен държавен архив - София, Държавен архив /ДА/ - Габрово, Военноисторически архив - В. Търново и фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.

От рода Русев са израснали редица обществени и държавни дейци не само в България, но и по света - един президент на Бразилия - ДилмаРусеф, един министър на България - генерал Руси Русев, един кмет на Габрово - Христо Русев, заместник-кметове, първата жена кмет в България след 9 септември 1944 г. - Петрана Атанасова - Русева Стефанова по съпруг.

Осемдесет и пет броя снимки и документи разказват за представители на рода Русев и техните семейства, за участието им в обществено-политическия и икономически живот в България и по света. За първи път посетителят ще види в оригинал зрелостните свидетелства от Априловска гимназия - Габрово на Петър Русев (баща на ДилмаРусеф), на неговите братя Руси и Захари, и на сестрите му Иванка (Вана) и Пия, съхранени в ДА -Габрово. Ще бъде експониран и регистъра за кръщение от 1900 г. на габровския храм „Св. Йоан Предтеча", където на с. 11 е отбелязано, че на 2-ри февруари 1900 г. е кръстен Петър Русев. Кръстница е леля му Пена Русева (съпруга на Христо Русев - кмет на Габрово в периода 1897-1898 г. и брат на Стефан Русев, баща на Петър Русев). Сред уникатите е и Актът за раждане на Петър Русев, запазен в ДА - Габрово. Показана е извадка от главната книга на студентите от Юридическия факултет на Софийския университет с данни за Петър Русев за следването му като редовен студент от 1918 до 1923 г.

В експозицията присъстват три родословни дървета - на рода на Стефан и Цана Русеви; на Петър Корнажът и Пия Стоянова и на Досковия род, от който е Пия Стоянова. Мултимедийно ще се проследят десетте поколения от рода Русев - 598 човека от 1735 г. до сега.

Членовете на рода Русев са разпръснати както в много селища на България - София, Перник, Сопот, Павликени, Ловеч, Омуртаг, Севлиево, Елена и т.н. или общо 28 града и 56 села, така и по света - емигрират и трайно се заселват във Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Бразилия.
Интересен е и фактът, че представителите на рода, в началото заможни занаятчии и търговци, впоследствие затварят кепенците на своите дюкяни и стават чиновници. Нито един от тях не се изкачва на пиедестала на крупен предприемач в България. Изключениеправи само Петър Русев, емигрант в Бразилия, град Белу Оризонти, и станал известен там като „фабриканта от Габрово". Над 39% от членовете на рода са работници във фабрики и строителни фирми.

Представителите на рода са с основно, средно и висше образование - само 20 човека са били неграмотни и то от най-старите поколения, предимно жени. Осемдесет и шест души от фамилия Русев членуват до 9 септември 1944 г. в политически партии; след този период 52 са членове на БКП, от тях осем са активни борци против фашизма.
Голяма част от рода са с източноправославно вероизповедание, само 2% са от други християнски конфесии.

Експозицията се съпътства с каталог с подробни данни за рода Русев и фамилиите, с които той е в роднински връзки.

Екипът,осъществил експозицията и каталога към нея, е : Красимира Чолакова, Росен Йосифов, Катя Димкова, Анелия Бояджиева, Антония Събева, Пенчо Тихов, Лилия Цветкова, Огнян Пунев, издателство „ЕКС-ПРЕС".
Каталогът на експозицията е факт благодарение на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

В експозицята ще бъде представено и разширено родословие на рода Русев, включващо 10 поколения от рода, над което е работено близо 1 година.

При посещението й в Габрово, Регионалният исторически музей ще подари на бразилския президент Дилма Русев разширеното родословно дърво и каталога на изложбата.

Изложбата ще бъде открита за граждани от понеделник /10 октомври 2011 г./.

Продължава проектът „Домашен помощник”
4 октомври 2011
Временни ограничения на движението на МПС по време на посещението на президентите на Бразилия и България в Габрово
6 октомври 2011