В периода от 29 юли до 5 август 2022 г. стартира скринингова кампания за изследване на вирусни хепатити, в рамките на Световния Хепатитен Ден - 28 юли 2022 г., осъществена под егидата на министерство на здравеопазването и Национален център по заразни и паразитни болести.

Изследването ще бъде направено в рамките на 15 - 20 минути с помоща на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

При желание може да се направи разширен панел, чрез който посредством имуно-ензимни тестове лицата ще бъдат тествани по отношение на хепатит А, В, С, D и Е.

В този случай ще бъде взета венозна кръв и резултатите ще се получат по електронна поща след 3 до 5 дни от деня на предаване на кръвната проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Участието е изцяло доброволно. Тестването ще се осъществява в лабораторията на Регионална здравна инспекция Габрово в периода 29 юли – 5 август 2022 г., всеки работен ден, от 9.00 ч. до 15.00 часа.

 

Община Габрово подкрепи развитието на бизнес идея, част от обучението на Академията за стартиращи предприемачи
28 юли 2022
Гимназисти се учиха на предприемачество в Боженци
28 юли 2022