За две малки габровски села този месец август бе различен. Различен бе той и за група млади хора, които приеха за своя каузата на инициативата „Приеми ме на село-Възраждане“. Те дойдоха от различни точки на България, за да обединят ентусиазъм, емоции и енергия, и да вдъхнат свежест и красота на попритихналите планински селца Солари и Свинарски дол.

От участниците – общо тридесет младежи от Стара Загора, София, Пловдив, Монтана, Габрово, Троян, Варна, Видин и Свищов, се очакваше много работа и креативни идеи. Защото предстояха ремонти на автобусните спирки, изграждане на компостери, почистване на селските чешми и на  екопътеката към Иванилския водопад, която трябваше да се превърне в артистично и вълшебно място. И те успяха! Умело водени и насърчавани от своите ментори, младежите доказаха, че когато мисията си струва, всяка трудност може да бъде преодоляна. А стремежът им да усетят и поддържат жива връзката си с корените и с автентичния селски живот, бе толкова силен, че в изпълнението на задачите те вложиха цялата си обич и усещане за красота и уют.

В замяна си взеха нови знания и полезни умения, споделени вълнения, вкусове и аромати, спомени за горещи изморителни дни и вълшебни звездни нощи, приятелства и обещания за нови приключения заедно.