Днес, с магия, вървим по пътя на историята! Гостуваме на едно прекрасно, китно, балканско селце. Крачим под арките на дърветата! Слушаме птичите арии! Вдишваме чистия въздух, изпълнен с уют и спокойствие! Погледите ни се къпят в зеленината, която ни заобикаля! Усещаме аромата на росната трева!

Вече сме в прегръдките на село Баевци и неговата вълшебна атмосфера! Както природата, така и хората тук са неземни...

Преминаваме покрай дървената табела на входа на селото! Пред очите ни се изправя голямата чешма, построена на мястото, където е бил разположен лагерът на руските войници. Водата й е магична и носи споделена любов на всеки, който 3 пъти пие от нея!

Посрещат ни нашите домакини и кметският наместник госпожа Тодорка Мирчева! Очакват ни пременени в носии, с питка и домашни ястия, а лицата им светят от щастие! Такова посрещане няма как да не ти стопли сърцето!

Тръгваме по следите на историята, а наши водачи ще бъдат мъдрите и начетени жители на селото! Удивително е колко много могат да ни разкажат. Стръмна горска пътека ни води към местността Баева могила, която е приютявала дошлите на помощ руски войници и смелото българско опълчение по време на Руско - турската освободителна война. Сядаме на земята, на която преди повече от 140 години са стъпвали бойците! Местността все още пази следи от залповете на оръдията! Затаили дъх, с преклонение и благодарност, слушаме разказа на доцент Койчев за военните действия и саможертвата на далите живота си за свободата на България. Благодарим ви, че ни дадохте знание!

Слизаме отново към селото. Очаква ни голямо предизвикателство! Косене на трева и цепене на дърва! Признаваме, че изобщо не е лесно! Категорични сме, че е много по - ефективно от ходенето на фитнес! И е сигурно, че утре всички ще имаме мускулна треска!

Време е за обяд! Превръщаме се в кулинарни виртуози и подготвяме барбекю! По-сладко е, когато си се потрудил да приготвиш всичко сам!

А играли ли сте "Чилик"? Страшно много ни хареса и благодарим на дядо Цвятко и малкия Мони, че ни научиха на тази забавна игра! Непременно ще я покажем на нашите приятели!

Дядо Цвятко, дядо Гошо, дядо Христо благодарим на вас и семействата ви за всичко! Вие сте най - младите и свежи възрастни младежи, които имаме удоволствието да познаваме!

Благодарим ви и за хорото, с което ни изпратихте! Пазете се и до нови срещи!