Посрещат ни в село Враниловци. Домакините ни от НЧ "Наука - 1902" ни приветстват с радост, а масата е отрупана с домашно приготвени вкусотии, направени специално за нас Всички се събираме на трапезата! Толкова ни е вкусно и приятно! Да си оближеш пръстите!

Приключението ни вече започна и ето, че сме на път да се запознаем отблизо със занаята "Грънчарство".

Ако минаване през село Враниловци, задължително трябва да посетите работилницата за глинени съдове. Със сигурност ще си харесате много неща!

Влизаме плахи и любопитни! Усещаме специфичния аромат! Заобикалени сме от много красиви глинени съдове! Трябва да сме внимателни!

Знаете ли, че глината е пръст, което се пресява, смила, прецежда и филтрира. След като се премахне излишната вода, тя става подобна на пластилин и може да се обработва. Съдовете се оформят на специални станове. Ние наблюдавахме техниката "източване" и разбрахме, че майсторът, който я прилага се нарича "точар"! Оформените съдове се оставят в сушилнята. Сушенето е бавен процес и трябва да се контролира! След това се изпичат 2 пъти на температура от 1000 градуса! От високата температура глината променя цвета си! При второто изпичане, съдовете се обработват с прах от стъкло и оцветители, за да се гланцират!

Освен знанията, майсторите ни подариха и по една глинена саксийка! Благодарим от сърце за преживяването!

Следващата ни спирка е село Армени и НЧ "Постоянство - 2012"! Ех, какви баби има там... И как плетат само! А ние много обичаме да плетем! И като ни дойде едно вдъхновение...

След обяд посетихме едни много красиви, любвеобилни и сладки кравички Надяваме се и те да са ни се радвали, колкото и ние на тях! #сладкикравки В двора на стопаните страшно много ни впечатли и тракторът! Направихме една фотосесия с него!

А за финала ни бяха подготвили десерт от емоции! Бинти и младият талант Виктор Павленски ни заведоха в света на магията, за да ни направят част от много завладяващи трикове и невероятни фокуси...

Страхотен ден, страхотни емоции...

А междувременно приготвяме туристическите обувки и трибагреника , за да сме готови за следващото ни приключение