26 април 2010

Съобщение за насрочване на частични избори

Уважаеми избиратели,
Снимка на новина 472
26 април 2010

Община Габрово е сертифицирана за управление на сигурността на информацията

Общинска администрация – Габрово работи с внедрена и интегрирана система за управление, свързана със сигурността на информацията, в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO/IEC 27001:2005. Сертифициращият орган е Бюро Веритас, част от Bureau Veritas Group. Системата за управление на сигурността на информацията (СУСИ) на Община Габрово включва рамка, в която ясно са дефинирани целите и принципите на сигурността на информацията, като едновременно с това създава ясни критерии за оценка на рисковете към наличните информационни активи. СУСИ е съобразена с всички административни, правни и нормативни изисквания на процесите по постигане на необходимото ниво на доверие, задължения за осигуряване на ниво на сигурност и отговаря на стратегическия контекст за управление на риска към информационните активи в общинска администрация.
Снимка на новина 470
23 април 2010

Партньорство Габрово - Тун

На 25 април 2010 г. в Габрово ще пристигне директорът на музикалното училище на региона Тун господин Руди Бернет. Целта на неговото посещение е срещи и обмен на опит с габровското музикално сдружение „Емануил Манолов”, което работи по съвместния проект с град Тун „Стипендии за даровити деца от семейства с ограничени финансови възможности”.
Снимка на новина 469
23 април 2010

Делегация от Габрово заминава за Аалст

Делегация от Габрово, водена от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Габрово инж. Калинка Пенева, заминава в края на седмицата на посещение в белгийския град Аалст. Целта на визитата е да се подпише протокол за намерение за сътрудничество във връзка с предстоящото побратимяване на двата града.
Снимка на новина 468
22 април 2010

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...
Снимка на новина 467
20 април 2010

Габрово се присъедини към асоциация на културно-историческо наследство

В края на миналата седмица заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков подписа меморандум за учредяване на Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство. До момента към Асоциацията са се присъединили повече от 20 града, сред които Пловдив, Велико Търново, Видин, Несебър, Белоградчик, Търговище, Враца, Балчик, Дряново, Троян, Елена и Велинград.
Снимка на новина 466
20 април 2010

АЕК „Етър” - с награда от международно туристическо изложение

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” бе отличен с награда за атрактивно представяне на музейна колекция на седмото Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.
Снимка на новина 462
16 април 2010

Общински кръг на Републиканско ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”

На 19 април 2010 г. от 13 часа в VІ ОУ „Иван Вазов” ще се проведе общински кръг на Републиканското ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”. Състезанието се провежда за единайста поредна година и е организирано в три кръга – общински, областен и национален.
Снимка на новина 461
16 април 2010

Предизвикателства пред общинските социални политики

Предизвикателствата, стоящи пред общинските социални политики, както и предложения за решаването им, обсъдиха представители на Националното сдружение на общините в Република България и екип на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Форумът, на който присъства и заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков, се състоя на 15 април 2010 г. в София. Основните цели, декларирани от правителствата на България, са борба с бедността, намаляване на безработицата и подобряване качеството на живот на гражданите. Общините и МТСП са изправени пред общи предизвикателства във връзка с постигането на тези цели, е станало ясно по време на форума.
Снимка на новина 460
15 април 2010

Приключи вторият етап от конкурса за лого и мото на туристическа дестинация Габрово

Приключи вторият етап от конкурса за избор на лого и мото на туристическа дестинация Габрово. Конкурсът беше обявен в началото на месец март и е част от заложените дейности в програмата за развитие на туризма в община Габрово за 2010 г. Идеята има за цел да бъдат избрани оригинални графичен знак и мото, които да представят Габрово като уникална туристическа дестинация. В деловодството на Община Габрово постъпиха 27 плика, някои от които с по 6-7 предложения. Те дойдоха от Габрово, София, Велико Търново, Варна, Пловдив. Конкурсът стана международен с пристигането на предложение от Македония. Регламентът изискваше проектите да се отличават с оригиналност, да създават разпознаваем образ на Габрово и да не се асоциират с други дестинации.
Снимка на новина 458
14 април 2010

Маскировка за карнавала

Наближават Майските празници в Габрово и всички габровци с нетърпение очакват кулминацията на веселите събития – пъстрия габровски карнавал. Екипът на Дома на хумора и сатирата отново се е погрижил да предложи подходяща маскировка на най-нетърпеливите да се включат в карнавалното шествие. От щанда на „веселата къща” всеки може да си купи шарена маска или шапка, с които да се дегизира до неузнаваемост.
Снимка на новина 456
14 април 2010

Работна среща във връзка с проекта „приемна грижа”

През месец юни 2009 година беше подписан договор № BG051PO001-5.2.03-00044-C0001 за финансиране по проект „Живот в семейна среда и по-добро бъдеще на децата, чрез алтернативни социални услуги”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, схема „За по-добро бъдеще на децата”. Във връзка с изпълнението на проекта, на 15 април 2010 г., от 15.30 часа, в Дом на културата „Емануил Манолов”, зала за приемна грижа /синя зала/, ще се състои работна среща.
Снимка на новина 457
13 април 2010

„Избрано” ... или нещо за габровската връзка

За пореден път в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени свързани с града ни имена. „Избрано” ни среща с Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев. Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка Габрово. Обичта и емоцията, че тук е минало детството ти. Двама от авторите са родени в Габрово, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, а третата участничка е габровска снаха.
Снимка на новина 455
12 април 2010

Да почистим праха от историята!!!

Тази година пролетната кампания ще премине под мотото „Да почистим праха от историята!!!”. Идеята е да се облагородят някои от забележителностите на Габрово във връзка с отбелязването на 150-годишнината от основаването на града. Официалните дати за общоградското почистване са 17 и 18 април – събота и неделя. Основните усилия на общинската администрация ще бъдат насочени към облагородяване на разкопките в местността Градище, нещо, което не е правено от години. Дейностите там са съгласувани с експерти от Регионалния исторически музей. Със съдействието на Районната служба за пожарна безопасност и спасяване ще бъдат изчистени и измити част от каменните скулптури в Габрово, сред които тези на Боровския мост, както и паметникът на Никола Войновски.
Снимка на новина 454
12 април 2010

Улици с нови имена

С решение на Общински съвет – Габрово четири улици, носещи имената на български владетели, ще бъдат преименувани. Улица „Калоян” вече се казва „Цар Калоян”. Улиците „Цар Крум”, „Аспарух” и „Омуртаг” са преименувани съответно на „Хан Крум”, „Хан Аспарух” и „Хан Омуртаг”.
Снимка на новина 453
10 април 2010

Карнавални изкушения

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е доказал през годините, че може да обживява нестандартни пространства, за да вдига свои изложби. Така, преди близо две десетилетия, се появява изложбеното пространство във функционалното отделение на габровската болница.
Снимка на новина 451
9 април 2010

Домът на хумора и сатирата започва пролетното почистване

Днес служителите на Дома на хумора и сатирата започват пролетното почистване на района около сградата. Въпреки че официалните дни за това ще бъдат след 15 април, от „веселата къща” предпочитат отново да бъдат в челните редици. Ще бъде облагороден районът около Дома, Паркът на смеха, алеята покрай река Янтра и ще бъдат боядисани всички пейки в околността.
Снимка на новина 450
7 април 2010

Инж. Калинка Пенева е временно изпълняващият длъжността кмет на oбщина Габрово

С Решение № 48 от 6 април 2010 г., на извънредно заседание на Общински съвет – Габрово за временно изпълняващ длъжността кмет на oбщина Габрово е избрана инж. Калинка Пенева.