Снимка на новина 461
16 април 2010

Предизвикателства пред общинските социални политики

Предизвикателствата, стоящи пред общинските социални политики, както и предложения за решаването им, обсъдиха представители на Националното сдружение на общините в Република България и екип на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Форумът, на който присъства и заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков, се състоя на 15 април 2010 г. в София. Основните цели, декларирани от правителствата на България, са борба с бедността, намаляване на безработицата и подобряване качеството на живот на гражданите. Общините и МТСП са изправени пред общи предизвикателства във връзка с постигането на тези цели, е станало ясно по време на форума.
Снимка на новина 460
15 април 2010

Приключи вторият етап от конкурса за лого и мото на туристическа дестинация Габрово

Приключи вторият етап от конкурса за избор на лого и мото на туристическа дестинация Габрово. Конкурсът беше обявен в началото на месец март и е част от заложените дейности в програмата за развитие на туризма в община Габрово за 2010 г. Идеята има за цел да бъдат избрани оригинални графичен знак и мото, които да представят Габрово като уникална туристическа дестинация. В деловодството на Община Габрово постъпиха 27 плика, някои от които с по 6-7 предложения. Те дойдоха от Габрово, София, Велико Търново, Варна, Пловдив. Конкурсът стана международен с пристигането на предложение от Македония. Регламентът изискваше проектите да се отличават с оригиналност, да създават разпознаваем образ на Габрово и да не се асоциират с други дестинации.
Снимка на новина 458
14 април 2010

Маскировка за карнавала

Наближават Майските празници в Габрово и всички габровци с нетърпение очакват кулминацията на веселите събития – пъстрия габровски карнавал. Екипът на Дома на хумора и сатирата отново се е погрижил да предложи подходяща маскировка на най-нетърпеливите да се включат в карнавалното шествие. От щанда на „веселата къща” всеки може да си купи шарена маска или шапка, с които да се дегизира до неузнаваемост.
Снимка на новина 456
14 април 2010

Работна среща във връзка с проекта „приемна грижа”

През месец юни 2009 година беше подписан договор № BG051PO001-5.2.03-00044-C0001 за финансиране по проект „Живот в семейна среда и по-добро бъдеще на децата, чрез алтернативни социални услуги”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, схема „За по-добро бъдеще на децата”. Във връзка с изпълнението на проекта, на 15 април 2010 г., от 15.30 часа, в Дом на културата „Емануил Манолов”, зала за приемна грижа /синя зала/, ще се състои работна среща.
Снимка на новина 457
13 април 2010

„Избрано” ... или нещо за габровската връзка

За пореден път в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени свързани с града ни имена. „Избрано” ни среща с Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев. Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка Габрово. Обичта и емоцията, че тук е минало детството ти. Двама от авторите са родени в Габрово, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, а третата участничка е габровска снаха.
Снимка на новина 455
12 април 2010

Да почистим праха от историята!!!

Тази година пролетната кампания ще премине под мотото „Да почистим праха от историята!!!”. Идеята е да се облагородят някои от забележителностите на Габрово във връзка с отбелязването на 150-годишнината от основаването на града. Официалните дати за общоградското почистване са 17 и 18 април – събота и неделя. Основните усилия на общинската администрация ще бъдат насочени към облагородяване на разкопките в местността Градище, нещо, което не е правено от години. Дейностите там са съгласувани с експерти от Регионалния исторически музей. Със съдействието на Районната служба за пожарна безопасност и спасяване ще бъдат изчистени и измити част от каменните скулптури в Габрово, сред които тези на Боровския мост, както и паметникът на Никола Войновски.
Снимка на новина 454
12 април 2010

Улици с нови имена

С решение на Общински съвет – Габрово четири улици, носещи имената на български владетели, ще бъдат преименувани. Улица „Калоян” вече се казва „Цар Калоян”. Улиците „Цар Крум”, „Аспарух” и „Омуртаг” са преименувани съответно на „Хан Крум”, „Хан Аспарух” и „Хан Омуртаг”.
Снимка на новина 453
10 април 2010

Карнавални изкушения

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е доказал през годините, че може да обживява нестандартни пространства, за да вдига свои изложби. Така, преди близо две десетилетия, се появява изложбеното пространство във функционалното отделение на габровската болница.
Снимка на новина 451
9 април 2010

Домът на хумора и сатирата започва пролетното почистване

Днес служителите на Дома на хумора и сатирата започват пролетното почистване на района около сградата. Въпреки че официалните дни за това ще бъдат след 15 април, от „веселата къща” предпочитат отново да бъдат в челните редици. Ще бъде облагороден районът около Дома, Паркът на смеха, алеята покрай река Янтра и ще бъдат боядисани всички пейки в околността.
Снимка на новина 450
7 април 2010

Инж. Калинка Пенева е временно изпълняващият длъжността кмет на oбщина Габрово

С Решение № 48 от 6 април 2010 г., на извънредно заседание на Общински съвет – Габрово за временно изпълняващ длъжността кмет на oбщина Габрово е избрана инж. Калинка Пенева.
Снимка на новина 449
3 април 2010

Честито Възкресение Христово!

Ръководството на Община Габрово поздравява всички габровци с настъпването на най-светлия християнски празник,Възкресение Христово!
Снимка на новина 446
3 април 2010

Национално състезание по парапланеризъм „О Габрово”

По време на Великденските празници, от 2 до 5 април 2010 г., Габрово ще бъде домакин на Национално състезание по парапланеризъм „О Габрово”. Организатори на проявата са спортен клуб „Скай номад” – Сопот и Община Габрово. Очаква се в надпреварата да се включат над 40 състезатели от цялата страна, които ще се състезават в дисциплините – отворена (линейна) дистанция, отиване с връщане и ФАИ триъгълник.
Снимка на новина 444
2 април 2010

2 април - Международен ден на хората с аутизъм

Във връзка с Международния ден на аутизма, Центърът за аутистични деца в Габрово обявява 2 април 2010 година за Ден на отворените врати
Снимка на новина 448
1 април 2010

Започва почистването на улици в централна градска част

Община Габрово уведомява гражданите, че започва миенето и почистването на улиците и тротоарите в центъра на града. Днес екипи на „Благоустрояване” ЕООД ще работят по ул. „Николаевска” от ул. „Райчо Каролев”, ул. „Априловска” до ул. „Юрий Венелин”, ул. „Радецка”, ул. „Цанко Дюстабанов”, ул. „Първи май”, ул. „Шипка”, ул. „Орловска” до ул. „Д-р Никола Василиади”. В измиването ще бъдат включени шест миячни коли.
Снимка на новина 447
1 април 2010

Въвеждат урок по пестеливост в габровските училища

Със заповед на кмета на Община Габрово във всички габровски училища от 1 април се въвежда час по пестеливост
Снимка на новина 437
1 април 2010

1-ви април в Габрово, 38-ми рожден ден на Дома на хумора и сатирата и на планетата Габрово

10 – 12 часа – Детско матине „Весело Габрово” – децата на Габрово рисуват, пеят, разказват, танцуват и се смеят В програмата:• Откриване на изложба от конкурс за детска рисунка на тема „Весело Габрово” и награждаване на лауреатите (съвместна проява с клуб „Приятели на Белгия” – Габрово)• Обявяване на резултатите от конкурс за артистично разказване на габровски анекдоти и хумористични приказки – награждаване на победителите и изпълнения на живо на наградените разказвачи• Изпълнения на хумористични песни и танци от детски фолклорен ансамбъл „Габровче” с художествен ръководител Лъчезар Захариев12 часа – Откриване на паметник на габровската котка в ДХС (скулптор – Георги Балабанов, дарители – Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков)12
Снимка на новина 436
28 март 2010

Паметник на Габровската котка

На 1 април в 12 часа в Дома на хумора и сатирата официално ще бъде открит паметник на габровската котка. Паметникът е дарение от скулптора Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков. Той е свързан с легенда, която разказва как котката, като истинска габровка, решила да печели от това, че е символ на пестеливостта и с парите да популяризира ползата от своето качество извън пределите на града и страната.
Снимка на новина 434
27 март 2010

Габрово се включва отново в кампанията „Часът на Земята”

За втори път Габрово ще подкрепи инициативата „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF, която ще се проведе на 27 март 2010 г. /събота/. На този ден между 20.30 и 21.30 часа хора, компании и публични институции по целия свят ще угасят осветлението за един час - часът на Земята.
Снимка на новина 442
26 март 2010

Община Габрово с профил във „Фейсбук”

Община Габрово вече е със собствена група в най-голямата социална мрежа „Фейсбук”.
Снимка на новина 443
25 март 2010

Благовещение в ОДЗ „Ран Босилек”

Възстановка на празничната обредност за Благовещение и традициите по отбелязването на празника, показаха пред своите родители децата от група „Маргаритка” в обединено детско заведение „Ран Босилек”.