Строително-ремонтните работи по изграждане на кръгово кръстовище при Консултативна поликлиника ще започнат от следващата седмица. Дейностите стартират след извършената рехабилитация на ВиК мрежата – етап 2 от водния цикъл в района.

Ремонтът ще обхване улиците „Емануил Манолов”, „Брянска” и „Стефан Караджа”. За по-добра организация на движението централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно. Паметникът ще се запази, като около него ще има зелени площи и декоративни настилки. Скосената част на пространството ще се изпълни от цветни павета и насочваща маркировка. Предвидени са острови за изчакване на трите улици. Движението с посока от ул. „Стефан Караджа” към ул. „Емануил Манолов” ще се включва директно, без да влиза в кръга.

Дейностите включват обособяване на паркоместа, полагане на пътни знаци, монтаж на стълбове за тролейбусна мрежа. Ще се оформи красива зелена зона от поликлиниката до хотел „Балкан”. Изгледът ще се допълва от кътове за отдих, парково осветление и система за видеонаблюдение.

Обектите са част от „Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово” – позиция „Реконструкция на кръстовище „Консултативна поликлиника“ и „Благоустрояване зелена площ ул. „Брянска“, гр. Габрово“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Общата стойност на строителството е 1 199 533, 44 лв. с ДДС. Договорът с изпълнителя ДЗЗД „Градска среда-Пътстрой” беше сключен през месец ноември миналата година. Дружеството включва софийската фирма ЕТ „Мирса-93 – Цветан Асенов” и „Пътстрой – Габрово” АД. Срокът за изпълнение е 354 календарни дни.

Във връзка със строително-ремонтните работи ще бъде въведена временна организация на движение на няколко етапа, за която Община Габрово своевременно ще информира.