„Въодушевен от това свято дело и, за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОВЪЗГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА 6-ТИ СЕПТЕМВРИ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският народ!“.

Негово Величество Фердинанд I

От "Манифест към българския народ"

В нощта срещу 22 септември Александър Малинов, министър – председател на Княжество България, посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили, където Малинов написва манифеста за Независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Свети 40 мъченици“, а Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.

Според видни български историци Независимостта има реални проекции като национално и държавно постижение. България вече може да сключва договори директно, премахват се всички финансови тежести върху нея и като държава вече може да участва във всички междудържавни конференции.

„Независимост, разбира се, можеше да се прояви и преди това събитие и тук се срещаме с парадоксалния факт, че преди 1908 г. България като че ли беше по-самостоятелна и решителна в своите действия, отколкото по-късно, когато започна да участва в коалиции, в съюзнически комбинации и в различни договорености с европейските и балканските държави. В този смисъл можем да кажем, че Независимостта е празник, но той не е възпят нито в поема, нито в песен, нито в някаква друга възвишена форма на национално утвърждение. Тя обаче беше необходима стъпка по пътя на окончателното откъсване на държава като България от нейното минало на поробена страна."

Проф. Андрей Пантев

 

 

„Мама е добър „шофьор“ & „Движи се...РАЗУМНО“ (видео)
21 Септември 2020
Уебинар по проект iPlace на тема "Споделени работни пространства" ще се състои онлайн на 29 септември
23 Септември 2020