Творческа работилница представи идеи за промяна и дизайн на обекти в старинния квартал „Шести участък“. Тя бе част от десетдневната културна програма в сърцето на Габрово.

Осем участници, доброволци от страната и чужбина, се включиха от 18 до 26 юни в иновативния формат под ръководството на образователната платформа за изкуство и дизайн „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How). Резултатите от работата им бяха представени публично в последния ден на работилницата от водещите Дима Стефанова, Ивелина Гаджева и Филип Бояджиев.

Тримата се занимават с неформално образование и мултидисциплинарни дизайн проекти. За реализацията на програмата в Габрово те привличат осем души – Емилия Янкова – графичен дизайнер от София, Златина Богданова – социален антрополог от Асеновград, Цвета Пачникова – ученичка от Велико Търново, Валерия Радева – интериорен дизайнер от Габрово, Христинка Шепелева – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, доц. д-р Светла Панайотова – преподавател в габровския Технически университет, Даница Янакиева – координатор-дейности в РИЦ „Амбициозно Габрово“ и Джоана Гибс – графичен дизайнер от Австралия.

Процесът е започнал със субективно проучване на „Шести участък“. Всеки от екипа е събрал лични преживявания и е оформил своята гледна точка за пространствата, сградите, архитектурните елементи, цветовете и отличителните черти на мястото. С помощта на местни фирми в сферата на текстила, производството на чанти, полиграфията, изработването на метални изделия и управлението на отпадъци си осигуряват остатъчни производствени материали. От тях доброволците създават прототипи на дизайн за обекти, резултат от екипната работа на всички и нямат авторство.

Сред прототипите са столове и масичка за местната бирария, предмети за интериора на други търговски обекти като поставка за снимки, лампи, табуретки и завеси, изработени от остатъчен текстилен материал. Някои от интересните хрумки са цветно пано под формата на надпис „мяу“ – връзка с габровската котка и карнавала, мрежа за футболна врата от плетени карета „мильо“, цветово маркиране на границите на квартала по стълбовете на пътните знаци и др.

По време на работилницата участниците са се срещнали с местните жители. От разговорите с тях са разбрали, че им липсва общност, както и че малко хора от „Шести участък“ знаят историята на мястото. Според доброволците е възможно да се изгради общност чрез дейността на читалище „Будителите 2017“, а сградата му – бившето Палаузово училище, да се превърне в културен център и място за срещи на живущите в квартала.

Проявата е част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Екипът на „Know-How Show-How“ и участниците в творческата работилница изказват благодарности за предоставените отпадъчни материали на габровските фирми: „Принц“ ООД, „МАК“ АД, „Полипрес“ ЕООД, „Метал Инвест“ ООД, „Бългериан Интернешънъл Бизнес“ ООД и Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Фотограф: Драгомир Минков

Дизайнери задават въпроси чрез социални плакати в „Шести участък“
28 юни 2022
Национален фестивал за автентичен фолклор „ ПЕСНИ В ПОЛИТЕ НА БАЛКАНА”- Жълтеш 2022 г.
28 юни 2022