От 17 до 26 юни 2022 г. емблематичният габровски квартал „Шести участък“ ще бъде домакин на разнообразни творчески инициативи. 10-дневната програма си поставя за цел да покаже потенциала на мястото и да провокира интерес сред местните жители, туристите, бизнеса и културните организации.

Проявите стартират на 17 юни (петък) от 16:00 часа пред Дечковата къща с работилница за направа на цветя от беленица. Под вещото ръководство на аниматори от музея „Етър“ деца и възрастни ще плетат предмети за бита и за украса с царевична шума. Ще бъде показана и фотографска изложба „Етнообектив“, посветена на Еньовден. От 18:00 часа същия ден на крайречната улица „Аврам Гачев“ ще бъде открита пътуващата изложба „Устойчива мода и дизайн от страните на Вишеградската група“. Проектът на Унгарския културен институт представя добри подходи за екологично производство в модната индустрия.

Студиото за документален театър „Вокс Попули“ (Vox Populli) съвместно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще разиграят по калдъръмените улички на старинния квартал етюди под надслов „Шест истории от Шести участък“. Това ще стане на 17, 18 и 22 юни от 19:00 до 20:00 часа, а желаещите да се включат трябва да се запишат предварително чрез линка – https://bit.ly/3moMs1S.

От 18 до 26 юни в сградата на читалище „Будителите 2017“ (бившето Помощно училище до централния кооперативен пазар) образователната платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How) ще има творческа работилница за създаване на градски мебели и дизайн обекти. Срокът за записване е до 12 юни чрез формуляр в интернет страницата – https://2022.knowhowshowhow.org/. Дневната ангажираност на участниците ще бъде от 10:00 до 16:00 часа.

На 24 юни от 14:00 до 17:00 часа в залата на РСО „Централна Стара планина“ ще се проведе работна среща за творческа промяна на „Шести участък“. Идеята е да се съберат предложения по разработването на тригодишен план за действие за трансформацията на квартала.

Съботният 25 юни ще предложи избор от иновативни и интригуващи формати. Началото е в 11:00 часа пред Дечковата къща, където екипът на Фондация „Прочети София“ ще очаква габровци и гостите на града за литературен маршрут в „Шести участък“. Бутиковият градски тур ще разкрие детайли от литературната ни история през най-разнородни ракурси. От 16:00 часа в Дома на хумора и сатирата ще се състои дискусията „Устойчиви практики в дизайна и модата“ с участието на студио Prasklo (Чехия) и Katalin Huszar (Унгария). Денят ще завърши с представяне на резултатите от проекта на „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier) „Въпрос навреме“ – работилница за изработка и отпечатване на социални плакати. Мястото е пред Туристическия информационен център, а часът – 18:00.

Всички събития от програмата „10 дни култура в „Шести участък“ ще се проведат при вход свободен. Организатори на инициативата са Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com.  

Специалисти от Франция, Канада, Полша, Румъния и България участват в Международен колоквиум в Габрово
7 юни 2022
Комуникационно събитие КОД ЗАНАЯТИ
7 юни 2022