След двегодишно прекъсване поради пандемията отново ще се проведе фестивала в Жълтеш. Националният  фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана” се  организира от Народно читалище „Светлина 1927”   с. Жълтеш , Кметско наместничество Жълтеш и Община Габрово . Тази година ще е  единадесетото издание, което е под патронажа на Министерството на Културата. Няма възрастови ограничения за участниците, които представят многообразието на фолклорните региони в България.

Фестивалът има конкурсен характер. Участниците се оценяват от компетентно жури в състав:

Председател:  доц. д-р. Веселка Тончева- БАН

Членове:       1. доц. д-р. Ангел Гоев- етнограф

                      2. Олег Цонев – хореограф

                      3. Петър Кирилов- изпълнител на северняшки песни

Фестивалът се провежда на поляната в с. Жълтеш, на открита сцена в   полите на прекрасния ни Балкан.

Целта на фестивала е издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на автентичния български фолклор и предаването  му на младото поколение. Фестивалната програма представя автентичното фолклорно богатство от различни етнографски региони в България.

          Фестивалните дни се превръщат в празник на духа и място за личностен и творчески  обмен между участниците. И с всяка изминала година интересът към него нараства, но най-характерното  е, че все по- вече млади хора вземат участие в него.

          Това, което може да се види в двата фестивални дни- костюми, обичаи, песни, танци е нещо, което изпълва душите на истинските българи  и не бива да се пропусне.

           Тази година фестивала ще се проведе  на 02 и 03 юли. Откриването е в  10 часа на 02 юли 2022г. От този момент до края на 03 юли поляната в Жълтеш ще бъде място за среща на съвременните хора от всички поколения с непреходното ни културно наследство.

          Заповядайте в Жълтеш на 02 и 03 юли 2022 г. от 10 часа.

    

Творческа работилница представи идеи за промяна и дизайн на обекти в „Шести участък“
28 юни 2022
"Театър в парка" през юли
29 юни 2022