Дизайнерите Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и Костадин Кокаланов превърнаха квартал „Шести участък“ в галерия на открито, а артинсталацията им отправя социални послания към местната общност.

„Къде започва кръговото?“, „Къде отива кучето?“, „Що за цени?“, „Кое дете не е…?“ са някои от въпросите, които задават четиримата визуални творци. Работите им са част от над 200 плаката, създадени в работилницата за ситопечат „Въпрос навреме“.

Форумът се проведе от 21 до 26 юни в Габрово под домакинството на местното студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier) с творчески ръководител Мирослав Живков (Джингиби). Участниците са избрали социалния плакат, за да изразят свободно посланията си, които да достигнат до повече хора в открити пространства. В този случай е отнета ролята на плаката да продава или да рекламира.

Творбите са ръчна изработка, като са използвани различни подходи – колажиране, рисуване, наслагване на цветове и изрязване на шаблони. Авторите са направили по два дизайна, съобразявайки се с какви цветове на хартията и мастилата могат да работят, с броя на цветовете в един плакат, както и с графичните елементи, които са подготвили предварително. Създадените изображения са с висока визуална, естетическа и културна стойност.

Представителна селекция на социалните плакати е изложена в пространството със сините витрини на ул. „Опълченска“ № 45. Галерията ще е отворена на 1, 8 и 15 юли от 18:00 до 20:00 часа, където посетителите ще имат възможност да научат повече за технологията на ръчния ситопечат. Изложбата ще бъде закрита на 22 юли 2022 г. в 18:00 часа, когато всеки гост ще може да попълни кратка анкета и да получи плакат от работилницата. Творбите ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на „НоПойнт Ателие“ с име на автора, въпрос и покана към публиката да даде своя отговор.

Творческата работилница „Въпрос навреме“ се съфинансира от програма „Култура“ 2022 на Община Габрово. Тя бе част от десетдневната културна програма, посветена на квартал „Шести участък“. От 19 до 21 август проектът ще бъде представен във Велико Търново по време на фестивала „48 часа Варуша-юг“, организиран от екипа на пространството за културни и социални събития „ТаМ“.

Проявата е част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Фотограф: Драгомир Минков

Покана към младежите! Създаваме младежки парламент. Включи се!
28 юни 2022
Творческа работилница представи идеи за промяна и дизайн на обекти в „Шести участък“
28 юни 2022