Домът на културата „Емануил Манолов“ е в центъра на артистичен проект, който обединява архитектурно наследство, фотография, видео и съвременна музика. Идеята е на фотографа Росина Пенчева и цели да популяризира един от архитектурните шедьоври на Габрово преди неговото предстоящо обновяване.

„Дом на културата – визуално съхранение“ събира културни организации и артисти в общата задача да се създаде видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда, като се обърне внимание на изключителната ѝ културна стойност.

Домът на културата „Емануил Манолов“ е построен през 1964 г. от арх. Карл Кандулков. Днес той буди спомени у няколко поколения габровци и гости на града с внушителния си екстериор в стил неокласицизъм. Малко преди сградата да навлезе в нов етап от съществуването си и да бъде модернизирана, нейните интериорни пространствата са заснети от Росина Пенчева, която създава визуален архив на културния паметник.

За да популяризира автентичния облик на зданието, Росина си сътрудничи с платформата за музикални видео сесии в градска среда Urban Tapes. Така екипът реализира първия си епизод в Габрово, а за продукцията са поканени музикантите от легендарната група „Остава“.

Изборът на банда е безспорен – преди близо 30 години „Остава“ стартират своята кариера именно от сцената на Дома на културата, а Габрово е градът, в който е основана групата. Така се достига до идеята да се заснеме емблематичната им песен „Лондон? Париж? Берлин?“ от албума „Моно“. Парчето от 2004 г. е любимо на почитателите на „Остава“, но никога не е било излъчвано в медиен ефир. Urban Tapes заснемат и интервю с музикантите, което може да се гледа в канала на платформата.

„Нашата цел е чрез съчетание от архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография да създадем нова перспектива и усещане за популярното градско пространство в Габрово. Как може да бъде използвано, какво усещане би могло да носи, как изкуствата могат да се обединяват и да връщат към живот стари, позабравени места и да въздействат на публиката, е отговорът на нашето творческо търсене.“ – споделят създателите на мултивизуалния продукт.

Проектът е съфинансиран от програма „Култура​​“ на Община Габрово.

 

Студенти от ТУ – Габрово стажуват в технологичния гигант „Хуауей“
2 ноември 2021
През май 2022 Габрово ще домакинства за пръв път Националния шампионат по лека атлетика на писта
3 ноември 2021