„Дом на културата - визуално съхранение“ е името на идейното предложение, което получава финансиране по Програма Култура на Община Габрово. Проектът ще се изпълнява от "Росина Пенчева ЕООД".

Основната цел е да се представи и архивира по иновативен визуален начин интериора на Дом на културата „Емануил Манолов“. Наложената практика е сградата да бъде представяна само с кадри на нейния екстериор, но интериотът ѝ е не по-малко забележителен. Предвид предстоящото му реновиране целта е да се съхрани и представи актуалната визия на Дома с акцент върху архитектурните елементи.

Културни организации обединяват сили, за да създадат мултивизуален продукт във вълнуващия интериор. Ще бъде заснет видеоклип и интервю с емблематичната група „Остава“, създадена през 1991, именно в Габрово. Пространствата с характерен за епохата си облик ще бъдат документирани и чрез фотография.

Проектът ще направи етап от историята на сградата свободно достъпен онлайн, ще пробуди спомени от характерното пространство и ще популяризира предстоящото осъвременяване.

Кадрите ще бъдат достъпни в онлайн каналите на фотографа Росина Пенчева, платформата за музикални сесии Urban Tapes и националната медия Podmosta.bg.

Общата стойност на проекта е 12 440 лв. Средствата, предоставени по Програма Култура –  9880 лв.

Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“ "Градски парк на миниатюрите - Мини Габрово" - проект на НЧ "Будителите 2017"