Общо 10 жилищни блока в Габрово са обновени до момента по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради /това са блоковете на улиците „Спортна“ 3, „Йосиф Соколски“ 37 и „Варовник“ 11, „Антим I“ № 3 и 5; „Осми март“ №24; „Орловска“ №139; „Св. Св. Кирил и Методий“ №7 и 9; „Петър Падалски“ №6;  бул. „Могильов“ №83, 85, 87; бул. „Могильов“ №84

Сключените договори за целево финансиране са 37, а сградите в процес на обновяване19, за останалите 8 строителството предстои.

Интересът към Програмата в Габрово се увеличава. Към средата на края на месец юни 2017 г. в града са регистрирани 254 сдружения на собствениците, подадени са 223 заявления за интерес и финансова помощ и са сключени 195 договора между Община Габрово и Сдружения на собствениците /СС/.

Желаещите са много, след разширяването на допустимостта по програмата, новите сгради, подали документи са над 180, поради това Община Габрово продължава провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители на енергийно и техническо обследване. Процедурите се провеждат под условие и договори ще се изпълняват само в случай, че е налично финансиране и бъдат сключени тристранни договори за целево финансиране с Българска банка за развитие.

В подкрепа и улесняване на проследяването на целия процес, за гражданите Община Габрово създаде ГИС приложение за Програмата, чрез което те могат да проследяват промяната в статуса на сградите, включени в програмата – от създаване на СС до изпълнение на строителни дейности и въвеждане в експлоатация на сградите.

Община Габрово беше първата в страната с подобно приложение. От момента на неговото публикуване, то привлече изключително голям интерес. Още в първата седмица приложението бе посетено от над 1000 души. Администрацията отчита средно по 50 посещения дневно. В процес на разработка в приложението е и 3D ГИС модел на градската среда.

 

 

Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към месец септември 2017 г. Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към месец септември 2017 г.