Проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“ е избран за победител на страната ни в екоконкурса „Енерджи Глоуб“ /Energy Globe Award/ за 2017-а година.

„Приеми ме на село“ се състезаваше в категория „Младеж“ на престижната награда. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в дейности от селския бит.

Българският проект, наред с националните победители от 180 държави, бе представен на световната публика в онлайн платформата на конкурса –  http://www.energyglobe.info/bulgaria2017?cl=en&id=222140, в Световния ден на околната среда – 5 юни. На тази дата „Енерджи Глоуб“ под патронажа на ЮНЕСКО и Програмата на ООН за околната среда показва най-добрите устойчиви екологични решения.

Габровската кандидатура получава правото да продължи и в следващото ниво за световната награда „Енерджи Глоуб 2017“ /World Globe Award/. Международно жури от независими експерти ще избере финалистите, които ще станат ясни в края на 2017 г.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като опазване на ресурсите, подобряване качеството на въздуха и водата, енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници, рециклиране, както и повишаване на осведомеността в тези области.

Наградата е представена в шест теми – „Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“, „Младеж“ и „Устойчиви пластмаси“. Победителят във всяка категория получава 10 000 евро, 17-килограмова бронзова статуетка и сертификат.

„Energy Globe Award“ се присъжда ежегодно за дългосрочни екопроекти, които третират въпросите за продължително използване на природните ресурси. Тази година са подадени над 2 000 заявки от цял свят, сред които проектите на Община ГабровоДГ „Слънце“ в категория „Земя“, Интегрираният проект за воден цикъл на Габрово в категория „Вода“ и националният победител – „Приеми ме на село“.

Таня Христова получи отличителната грамота за „Енерджи Глоуб“

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габровският лагер за иновации с номинация от „ПроКултура“ 2017