Община Габрово получи две номинации от участието си в конкурса на Съвета на Европа за популяризиране на добри практики в местното самоуправление, реализирани през последните 18 месеца в България.

Проектът „Приеми ме на село“ е оценен високо в категория „Социални иновации и партньорства“. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

В категория „Нови технологии и решения в управлението“ положителна оценка получава информационното уеб приложение за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на общината. Интерактивният модел информира в реално време – от създаване на сдружения на собствениците до изпълнение на строителните дейности.

Церемонията по награждаване на най-добрите практики в местното самоуправление се състоя на 23 май 2017 г. в столичния хотел „Шератон“. В конкурса са участвали 29 предложения от 19 общини и 1 районна администрация. В три тематични области са номинирани по 4 практики. Авторите на първите две практики от всяка категория ще посетят седалището на Съвета на Европа във френския град Страсбург. Участвалите в надпреварата проекти са издадени в брошура и ще бъдат разпространени сред общините. Те ще станат част от онлайн базата „Иновационни практики“ на страницата на ФРМС.

   

Програмата за добри практики 2016/2017 е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление към Съвета на Европа. В България се реализира за първи път от Фондация за реформа в местното самоуправление /ФРМС/ с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините. До този момент е въведена в редица европейски страни – Армения, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия, Украйна, Унгария, Швейцария. 

Право на участие в конкурса имаха всички български общини, които са изпълнили по свой модел успешна инициатива. Кандидатите бяха оценявани по критерии като релевантност и въздействие, публичност и прозрачност, иновативност и устойчивост.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. „Приеми ме на село“ e „Енерджи Глоуб“ победителят за България