По време на най-голямото събитие за дигитална икономика и технологии – „Уебит фестивал“ /Webit.Festival Europe/, на Община Габрово бе присъдена награда в категория „Best Smart Cities Energy“. Тя е за приложените мерки и активни политики в областта на енергийната ефективност, които повече от 20 години са приоритет на Общината и са довели до икономия на енергия и експлоатационни разходи, както и до опазване на околната среда.

„Тази награда е признание за усилията на Община Габрово да прилага устойчиви енергийни решения. Вярвам, че администрацията трябва да работи умно, ако иска да има умни граждани. Приемам отличието като признание за нашите усилия и за доверието на габровци!“, каза кметът Таня Христова при получаването на приза от световния директор на отдела за умни градове в „Сиско системи“ Амр Салем.

Най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България, Централна и Източна Европа бяха отличени снощи на бляскава церемония в зала „Джон Атанасов“ на столичния „София Тех Парк“. 

 

Наградите на „Webit“ показват пред широка публика и насърчават качествените бизнес модели, социални проекти и политически инициативи в новите дигитални и технологични пазари. Журито се състои от десетки световни лидери в областите на отделните награди, както и локални представители на асоциации от индустриите, учени и представители на публичния сектор.

По време на мащабния форум кметът Таня Христова представи постиженията на Община Габрово в насоките ГИС, енергийна ефективност, транспортни системи и сигурност, административни услуги, управление на комунални услуги. В панела на общините „Умна администрация“ се включиха още кметовете на Бургас, Пловдив, Ловеч и София. Градоначалниците дискутираха технологичните решения за подобряване на комуникацията между граждани и местна власт. 

 

Деветият „Уебит фестивал“, който продължава и днес, събира повече от 5 000 посетители от над 90 държави. Над 300 лектори споделят опит от водещите световни компании за тенденциите, които през следващите няколко години ще променят живота в Европа и света. Събитието е под патронажа на президента на Република България ген. Румен Радев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Церемонията по връчване на годишните награди на „Webit“ ще бъде излъчена на запис в ефира на „Нова телевизия“ /NOVA TV/.

Презентация на Община Габрово

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. „Приеми ме на село“ и ГИС приложение за санирането с номинации в конкурс на Съвета на Европа