Сертификат за принос в съхраняването на българското ДНК получи кметът Таня Христова, заради постигнатите резултати на Община Габрово в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Наградата е знак за уважение и признателност от неправителствената организация „Движение за национална кауза“, чийто председател е телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов. Постигнатите резултати от старта на програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Габрово са впечатляващи, считат от „Движение за национална кауза”. Организацията, създадена в началото на 2016 г. по идея на Андрей Арнаудов, работи активно за реализиране на идеи, кампании и политики за справяне с демографската криза.

Вече четири години Община Габрово помага финансово на двойки с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедура. Идеята възникна през 2012 г. като продължение на партньорството с Фондация „Искам бебе“, което стартира с подкрепа за психоемоционална помощ на двойки с репродуктивни проблеми. В края на 2012 г. беше приет Правилник за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми. Помощта, която Община Габрово осигурява, в размер до 1000 лв. на двойка, е за изследвания, манипулации, прегледи и процедури, предшестващи самата инвитро процедура, като двойките имат право да кандидатстват до три последователни години. За времето от 2013 г. бюджетът на програмата се увеличи двойно - от 15 000 лв. в началото до 35 000 лв. към днешна дата. До момента в Габрово чрез общинския бюджет подкрепа са получили общо 66 двойки, в които са родени 21 бебета.

Един от основните проблеми, върху които „Движение за национална кауза” /ДНК/ е фокусирана, е постепенното намаляване на нацията. Затова първата им кампания е именно „Направи го за България”, подкрепена от Българската православна църква и под патронажа на Патриарх Неофит.

Това е позитивна, неполитическа инициатива, насърчаваща раждаемостта и насочена към младите родители, многодетните семейства и двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 г. Бъдещите или настоящите родители се записват, като публикуват във Фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе с хаштаг  #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители.

За всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Записването за участие в кампанията продължава до 1 май 2017 г.

В края на 2017 г. ДНК ще организира най-голямото кръщене, правено някога в България. Освен инициативите, които реализира в рамките на кампанията, ДНК подкрепя всички останали дейности, с които общините, бизнесът и неправителственият сектор помагат за преодоляване на отрицателния прираст. 

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Webit награди Община Габрово за политиките в интелигентна енергия