Община Габрово е отличена като първата българска община с модел за използване на електрически автобуси в нова транспортна схема. Проектът е реализиран в партньорство с Националната браншова организация „Индустриален клъстер електромобили“ (ИКЕМ).

Наградата бе връчена вчера на кмета Таня Христова по време на церемония в рамките на международното изложение MachTech&InnoTech, което се провежда от 4 до 7 април в столичния „Интер Експо Център“. По традиция ИКЕМ отличи победителите в конкурса „Кубратов меч“, който поощрява работещите за развитието на електрическата мобилност в България.

След като получи диплома от председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, кметът Таня Христова коментира важността на проекта за интегриран градски транспорт на Габрово. „Надявам се, че той ще бъде реализиран с голям успех, което ще ни позволи да продължим занапред да инвестираме в електрически транспорт и да реализираме решения, които са полезни за нашите съграждани.“, каза още кметът.

Таня Христова имаше честта да връчи награда в категория „Екипен проект“ на Милена Васева – директор на софийското ОП „Паркове и градски градини“. Отличието е за реализация на екологичен модел със зарядна инфраструктура и лекотоварен електромобил в централна градска част, изпълнен съвместно от предприятието и Столична община.

Награди бяха присъдени в категориите „Наука и образование“, „Бизнес постижения“ и „Български продукт“. Призът „Кубратов меч“ 2016 – за цялостен принос в електрическата мобилност в България, бе връчен на „Експрес сервиз“ ООД. Русенската фирма е разработила и произвела серия батерийни електрически маневрени локомотиви.

Сред участниците в церемонията бяха зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков, зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, зам.-кметът по транспортни комуникации на Столична община Евгени Крусев, председателят на Двустранната българо-румънска търговска камара Дору Драгомир, управителят на „Интер Експо Център“ Ивайло Иванов и други.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово отличена за принос в съхраняването на българското ДНК