Кметът на община Габрово Таня Христова получи грамотата, с която „Енерджи Глоуб“ отличи проектът „Приеми ме на село“ за национален победител в конкурса за 2017-а година. Наградата връчи търговският съветник на Австрийското посолство у нас Улрике Щрака, придружавана от София Дамянова и Петя Галинова от търговския отдел на посолството.

„Приеми ме на село“ се състезаваше в категория „Младеж“ на престижната еконаграда /Energy Globe Award/. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

От ляво надясно: Председателят на ОбСНВ Габриела Йосифова, съветник Улрике Щрака, кметът Таня Христова, гл. експерт „Проекти" Севдалина Ненкова

„Интересното в „Приеми ме на село“ е, че той на пръв поглед не е типичен екопроект, но в същото време досегът на децата със селската природа и бит – работата в зеленчуковите и плодните градини, отглеждането на различни растения и други, възпитават в младите хора обич към земята и природосъобразност.“, коментира Улрике Щрака.

Според председателя на Общинския съвет по наркотични вещества Габриела Йосифова, която координира дейностите, инициативата има такъв успех, не само заради интереса към идеята, но и заради подкрепата от страна на Общината, читалищата и многото партньорства, които е създала.

По време на срещата кметът Христова и съветник Щрака коментираха възможностите, които предоставя дуалното образование на бизнеса и начините, чрез които частният сектор може да участва в професионалното обучение на младите хора. В рамките на двудневния си престой в региона представителите на Австрийското посолство са посетили машиностроителни фирми, в които са отчели нуждата от качествени кадри.

В разговорите бяха обсъдени възможностите за инвестиции на австрийски компании на територията на общината, както и продължаване на доброто партньорство и съвместни инициативи между Габрово и посолството на Австрия в България.

„Приеми ме на село“ и националните победители от 180 държави бяха представени на международната публика в онлайн платформата на конкурса –  http://www.energyglobe.info/bulgaria2017?cl=en&id=222140, в Световния ден на околната среда – 5 юни.

Габровската кандидатура получи правото да продължи и в следващото ниво за световната награда „Енерджи Глоуб 2017“ /World Globe Award/. Наградата е представена в шест теми – „Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“, „Младеж“ и „Устойчиви пластмаси“. Победителят във всяка категория получава 10 000 евро, 17-килограмова бронзова статуетка и сертификат. Финалистите за 2017-а ще бъдат обявени в края на годината.

„Energy Globe Award“ се присъжда ежегодно за дългосрочни екопроекти, които третират въпросите за продължително използване на природните ресурси. Тази година са подадени над 2 000 заявки от цял свят, сред които проектите на Община ГабровоДГ „Слънце“ в категория „Земя“, Интегрираният проект за воден цикъл на Габрово в категория „Вода“ и националният победител – „Приеми ме на село“.

 

Стартира превантивна програма срещу употребата на наркотични вещества
12 октомври 2017
Плаващите кейове през обектива на ...
12 октомври 2017