Обектите по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“ ще бъдат открити на 19 юли 2018 г. Церемонията е насрочена за 11:00 часа на територията на парк „Колю Василев – Обов“ („Колелото“ – в близост до площад „Белорусия“).

С инвестиция по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. са реконструирани и новоизградени ключови обекти от градската инфраструктура.

На емблематичния Шиваров мост вече има кръгово кръстовище, новата Източна градска улица спомага за облекчаване на трафика в центъра, а паркът на Колелото се превърна в приятна дестинация за отмора на живеещите в района.

В обхвата на трите основни обекта са рехабилитирани пътни и тротоарни настилки, монтирано е ново улично осветление, възстановени са парковите територии, извършено е благоустрояване на вътрешноквартални пространства. Обликът се допълва от подходящо озеленяване и екстериорно обзавеждане, изградени са детски площадки, пешеходни алеи и естетически композиции, паркинги и кътове за отдих.

Общата стойност на проекта е 11 138 023,59 лв., от които 3 416 131,59 лв. е приносът на Община Габрово. Разработката бе първата в страната, която получи одобрението на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ по процедурата „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

В церемонията по откриване на обектите ще вземе участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и евродепутатът Андрей Новаков.

Събитието е отворено за медии, граждани и всички заинтересовани страни.

НМО се включи в информационната кампания „Човешкото лице на културното наследство“
18 юли 2018
Таня Христова: Основният ни стремеж е да правим Габрово по-красив, по-привлекателен и по-уютен град
19 юли 2018