Санирането на жилищните сгради ще продължи, категорична е заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Тя беше един от участниците в конференцията „Енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини“, която започна днес в Габрово. По време на конференцията тя участва в дискусионните панели и говори за бъдещето на националната програма за енергийна ефективност и националната жилищна стратегия.

Програмата ще продължи, но с дългосрочна визия -  амбицията е не да се гледа кампанийно на обновяването на определен брой сгради, а върху целия обем на жилищния фонд в България. Продължаването й ще стане също и при различни условия и с променящи се условия в годините. Със сигурност ще има съфинансиране и съучастие на собствениците. Сградите, които вече имат сключени договори с Общината, няма да преминават нова  процедура на одобрение. 

Малина Крумова оцени програмата досега като успешна, със сериозни резултати за подобряване на комфорта и условията в жилищата, намаляване на сметките за ток и отопление. Статистиките показва, че разходите се понижават между 30% и 60%, а температурите в жилищата се повишават с от 3 до 5 градуса.

Конференцията продължава и в петък, 26 април. Повече за програмата и участниците можете да прочетете в сайта на събитието - https://www.20th-ecoenergy-conference.info/

Пълното интервю на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова можете да чуете в линка. Повече по темата за Енергийната ефективност като инструмент за развитието на българските общини ще чуете в „Часът на Габрово“ по Бумеранг ФМ,  в понеделник - 30 април 2018 г. след 10:00 часа.

Европейската енергийна награда и въвеждането на енергийни директиви в българските общини
26 април 2018
Общински съвет прие Правилата за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете
26 април 2018